• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Azok is megmenthetők, akikről lemondtak

Lapszemle Forrás: HVG Online

A Magyarországon is elérhető gyógyszercélpont-keresés akár életeket menthet.

Molekuláris diagnosztika, személyre szabott gyógyítás – ez lenne a jövő. Bizonyos ráktípusoknál pedig már nagyon is a jelen. Igaz, egyelőre kevés embernek jelenthet gyógyulást, és sokszor nagyon drágán. A Magyarországon is elérhető gyógyszercélpont-keresés viszont akár életeket menthet – írja a HVG – online.

Ha valakiről kiderül, hogy rákos, az orvosnak csak rövid ideje van arra, hogy döntsön a terápiáról. Ebben a néhány napban dőlhet el az is, sikeres lesz-e választott kezelés. A daganatos betegeknél jelenleg leggyakrabban alkalmazott gyógyszeres terápia csak a betegek egy részénél hatásos, és jelenleg az orvos még csak kevés olyan eszközzel rendelkezik, amely segítheti abban, hogy eldöntse, az adott páciensnél a választható kezelések közül melyik lenne legnagyobb eséllyel sikeres. Egy magyar kutatócsoport közel tíz éve azon dolgozik, hogy mindez megváltozzon és személyre szabottabbak lehessenek a daganatellenes kezelések.

"Az egész 2004-ben kezdődött, egy olyan tüdőrákos beteggel, akinek már több áttét is volt a szervezetében, és a korábban alkalmazott kezelések már nem segítettek. Az általunk kimutatott génhibára adott kezelésnek köszönhetően viszont még öt évet élt a páciens, és nem tüdőrákban halt meg" – idézte vissza a kezdeteket Peták István rákkutató, aki budapesti laborjában fogadott minket. Peták István ugyanis öt éves – Fulbright ösztöndíjas – kutatói munka után költözött haza az Egyesült Államokból, hogy korábbi évfolyamtársával, Schwab Richarddal – aki szintén külföldön kutatott – létrehozzák itthoni állomásukat (KPS Diagnosztikai Központ).

A siker pedig nem maradt el, olyan molekuláris vizsgálatokat dolgoztak ki, amelyek segítségével a daganatokban a nagyságrendileg százféle, rákok kialakulásában szerepet játszó gén közül egyre több esetében kimutatható, melyik hibásodott meg. Mindez egy néhány sejtből álló szövetmintából is lehetséges, hogy aztán eldöntsék, a pillanatnyilag létező célzott terápiák hatásosak lennének-e.

A ma ismert legfontosabb molekuláris célpontok vizsgálatai a hazai nagy patológiai központokban elérhetők, Petákék azonban újabb és újabb célpontgének vizsgálatán ügyködnek. "Hasonló többgénes vizsgálatokat rajtuk kívül még csak kevés helyen végeznek a világban – most is többek között a Harvard Egyetem kutatóival vagyunk a legnagyobb versenyben – így nem meglepő, hogy már külföldi érdeklődések is vannak, és onnan küldött mintákat is elemeztünk már" – mondta a kutató.

A teljes cikk a HVG Online-on

Legolvasottabb cikkeink