• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Azt hiszed, jár az egészségügyi ellátás? Tévedsz

Lapszemle 2019.10.10 Forrás: azenpenzem.hu
Azt hiszed, jár az egészségügyi ellátás? Tévedsz

A közfinanszírozott ellátórendszer működésképtelenségére a magánszolgáltatások megerősödése a válasz.

Az egyre pocsékabb ellátást nyújtó állami egészségügyi rendszer a magán egészségügyi szolgáltatások rohamos fejlődését hozta. A lakosságnak egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, ha gyógyulni akar. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint ez nem tudatos döntés eredménye, ma minden a spontaneitás jeleit mutatja az egészségügyben. A kormánynak azonnal lépnie kellene, írja az enpenzem.hu.

Miközben az MNB az egészségügy magánkiadásainak hatékonyabbá tételén segítene, az államnak alapvető feladatai lennének az egészségügyi rendszerrel. Magyarország 2018-ban mindössze a GDP 6,6 százalékát fordította egészségügyi kiadásokra, ezzel a fejlett piaci országok utolsó negyedébe kerültünk. Ugyanakkor kiemelten magas a zsebből fizetés aránya.

A tavalyi adatok szerint az egészségügyi kiadások 30 százaléka magánkiadás, aminek döntő részét, legalább 85 százalékát fizetjük zsebből. Így összességében hazánkban tavaly 25,5 százalékos volt az így fizetett egészségügyi költések aránya, miközben a WHO ajánlása szerint ennek maximum 15 százalékosnak kellene lennie. A magasabb arány káros, a szegényebb rétegeket indokolatlanul megterhelő mérték – hangsúlyozta Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) közelmúltban tartott konferenciáján.

A szakértő kiemelte: ma nincs rögzítve a társadalombiztosítás alapú, szolidaritási elven működő egészségügyi finanszírozás rendszere az Alaptörvényben, szemben a korábbi Alkotmánnyal. Hiába akart ezen több egészségügyi vezető is változtatni, eddig nem sikerült nekik.

Nem működik az állami, burjánzik a magán A lepusztult fővárosi infrastruktúra, a humánerőforrás-ellátottság súlyos gondjai, valamint a szakrendelésekhez való hozzáférés nehézségei megerősítették a magánpiacot. Évente 15-20 százalékkal növekednek a magánszolgáltatói kapacitások. 

A kormánynak átfogó stratégiát kell alkotnia, ágazati jövőképet kell meghatároznia. Ebben ki kell térnie a magánellátás várható szerepére is, mind a szolgáltatói, mind a finanszírozói oldalon – hangsúlyozta a szakértő. Mindezt a technológiaváltások, a mesterséges intelligencia, a digitális, adatvezérelt egészségügy kiépülésének időszakához illesztve.

Szomorú kimondani, de szinte újra fel kell építenünk az egészségügyet; tégláról téglára haladva – kidobva a feleslegesen cipelt ballasztokat, modernizálva, a személyre szabott orvoslás, az egészségközpontúság jegyében – mondta Sinkó Eszter.

 

Legolvasottabb cikkeink