Kutatások bizonyítják: a rendszeres B-vitamin fogyasztással csökkenthető a stroke kialakulásának kockázata.
A kínai Zhengzhou Egyetem 14 kutatást végzett a témában, melyeket mintegy 55 ezer résztvevő bevonásával készítettek. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy elegendő mennyiségű B-vitamin akár 7%-kal csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a szívroham esetében nincs ilyen jelentős hatás. Ráadásul az sem mindegy, hogyan fogyasztjuk a vitaminokat, ugyanis a folsav (B9) például csökkentheti a többi B-vitamin felszívódásának hatékonyságát, a B12-nek pedig nincs jelentős stroke-kockázat csökkentő hatása. A B-vitamincsoport, mely 8 vitaminból áll, jelentős hatással bír az stroke elleni harcban – írja a Szabad Föld – online.
Ennek ellenére a folsav fogyasztása is javallott, főként a kismamák esetében, hiszen ezzel komoly fejlődési rendellenességeket lehet kiküszöbölni.
Korábbi kutatások is bizonyították, hogy a B3 vitamin viszont segít a stroke utáni felépülésben. Noha a B-vitamin – amely leginkább a dúsított, teljes kiőrlésű müzlikben, tonhalban, májban és a gyümölcsökben (mint például a banán is) megtalálható – bizonyítottan jótékony hatással van a betegekre, az eredmény sok tényezőtől függ: a folsav és B12 mennyisége a vérben, veseelégtelenségben szenvedők és magas vérnyomással rendelkezők esetében a hatás kevésbé jelentős – szögezte le a kutatócsoport tagja, dr. Xu Yuming.