• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Babakocsis harc a gyerekosztályért

Lapszemle Forrás: Sonline

Olyan esélyeket szeretnének a gyermekek ellátásában, mint a megyei kórház közelében élőknek.

Figyelem felhívó séta, aláírásgyűjtés és nyílt levél az államtitkárnak. A gyermekosztály bennfekvéses ellátásának megszűnése miatt tiltakoznak a szülők. Kisgyerekes anyukák, apukák mellé, nagyszülők és leendő szülők is csatlakoztak a figyelemfelhívó demonstrációhoz a marcali gyermekosztály megmentéséért. Több mint kétszázan indultak a figyelem felkeltő sétára, rendőri biztosítás mellett vonultak az utcára, sokan babakocsival – írja a Somogyi Hírlap – online.

Mint arról a lap már hírt adott, a tervek szerint a gyermekosztály jelenlegi, osztályos bennfekvéses ellátása megszűnik. A kórházak jövőbeni működtetésért felelős központi szervezet, a GYEMSZI, úgy adta tovább a döntéshozóknak az új struktúra tervezetét, hogy abban már nem szerepel ágyszám csecsemő és gyermekellátásra a marcali kórházban. Úgynevezett „nappali kórházi" ellátás lesz csupán a gyerekek körében, munkaidőn túl pedig a mostanival megegyező gyerekgyógyászati ügyelet, azaz sürgősségi ellátás. Természetesen így is lehetőség lesz a gyerekek akár több órás megfigyeléséhez, kezeléséhez, de dönteni kell abban, hogy a kezelés után otthonukba bocsáthatók-e, vagy tovább kell küldeni őket a kaposvári gyermekosztályra.

Még egyszer át kellene gondolni a kérdést – vélik a szülők. Szabó Andrea, az egyik szervező szülő elmondta: a döntéshozók elgondolkodhatnának azon, nem mindenki teheti meg, hogy kilométereket utazzon gyermeke után, ha látogatni szeretné. Kaposvár 55 kilométerre van Marcalitól, s az emelkedő benzinárakkal is számolni kell. Ha pedig, van még egy, vagy több gyermek a családban, az ő felügyeletüket is meg kell oldani, míg az édesanyjuk beteg testvérük után utazik. Olyan esélyeket szeretnének a gyermekek ellátásában, mint a megyei kórház közelében élőknek.

Nagyon szomorú vagyok, hogy így alakult a gyermekosztály sorsa – közölte Borsos Sándor főorvos, aki szintén részt vett a sétában. Egy megfigyelő, de legalább egyéjszakás, egynapos megoldásra mindenképpen szükség lenne – vélte a szakember.
A szervező szülők aláírásgyűjtést is elindítottak, a kezdeményezést csaknem háromezren erősítették meg. Nyílt levelet is megfogalmaztak aggodalmaikkal, indokaikkal, amit az aláírásokkal együtt Szócska Miklós államtitkárnak küldenek el.