• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Baj, hogy már nem rettegünk a HIV-től

Lapszemle Forrás: mno.hu

Nő az AIDS végstádiumában felfedezett betegek száma, a szűrés még mindig nem megfelelő.

Ugyan Kelet-Európában HIV-járvány alakult ki, az érintettek száma pedig picit nálunk is emelkedik, a helyzet egyáltalán nem rossz. Itthon például kifejezetten kevés a HIV-fertőzött prostituált és intravénás droghasználó. – Nagyjából két évente találunk egy-egy olyan érintettet, aki valóban intravénásan fertőződött, de többnyire külföldön. Hasonló az arány a prostituáltak között is. Ez a nagyságrend sok éve állandó - írta az mno.hu.

Ami viszont újdonság: évi egy-egy olyan hölgyet is felfedezünk, aki terhessége kapcsán fertőzte meg gyerekét – emeli ki Szlávik János infektológus főorvos. Mint mondja, ilyenkor az anya fertőzöttsége nem ismert, a baba viszont betegen születik. Érintettsége csak úgy derül ki, hogy a gyerekről hosszas kivizsgálás után megállapítják: problémáit HIV-fertőzés okozza. Erre elég nehezen lehet rájönni, hiszen a csecsemő tünetei nem tipikusak, HIV-fertőzöttségükre pedig lassan terelődik a gyanú.

Ezt leszámítva a fertőzöttek összetétele nem változott: az ismert érintettek 85 százaléka homoszexuális férfi, aki szexuális kapcsolat során fertőződik meg, 15 százalék pedig heteroszexuális, kétharmadában nő. Külföldi fertőzöttet csak keveset találtak, a menekültek közül elvétve szűrtek ki ilyen személyt.

Nem változott az sem, hogy a fertőzöttek száma évi 5-10 százalékkal nő, ami számszakilag 200-250 új érintettet jelent évente. A diagnosztizáltak többsége 20-29 éves fiatal, a növekedés ebben a korcsoportban a legnagyobb.

Újdonság, hogy az AIDS végstádiumban felfedezett betegek száma picit emelkedik: most évi 50-70 ilyen eset van, ami nagyon aggasztó, ugyanis azt mutatja, hogy az érintett 10-15 éve fertőződött, azóta pedig nem szűrték ki. – A betegséget elég nehéz felismerni: az érintetteket általában hónapokig, nem ritkán fél-egy évig vizsgálgatják, mire erre rájönnek. Ez azért van így, mert az AIDS Magyarországon ritka, a háziorvosok nem gondolnak rá – magyarázza az infektológus.

A fertőzöttek között a homoszexuálisok magas aránya vélhetően csak látszólagos, oka pedig az, hogy a heteroszexuális emberek sokkal kevésbé járnak szűrésekre. Náluk az érintettségre sokáig nem derül fény, jellemzően csak akkor diagnosztizálják őket, amikor már komolyak a tüneteik. A főorvos sajnálatosnak tartja, hogy a szűrések száma öt éve nem emelkedik (jelenleg csupán évi 80 ezer HIV-tesztet végeznek), ilyesmivel nagyjából csak egy civil szervezet foglalkozik. – Ha a szűrések számát kiterjesztenék, lehetne végre gyorstesztet kapni a patikákban, biztosan több érintett szerezne tudomást fertőzöttségéről.

Legolvasottabb cikkeink