Nem árt ha helyi a tulaj és az sem, ha télen-nyáron nyitva van
A balatoni vendéglátósok hosszú évek óta nem hallottak olyan esetről, mint ami az elmúlt hét végén Balatonlellén előfordult: vezetékes víz sem volt az étteremben, mégis nyitva tartott és azok után tettek szombaton lakatot a helyre, hogy két hete már többen is rosszul lettek a kuncsaftok közül – írja a sonline.hu portálja.
Ez egy extrém eset, ahogyan olvastam, szerződéses vita áll a hátterében a bérlő és a tulajdonos között – nyilatkozta az esetről Kertész Rezső, a Kisosz Somogy megyei társelnöke. Az elmúlt tíz évben az ilyesmi már egyáltalán nem jellemző, amióta bevezették a HACCP néven elhíresült higiéniai előírásokat, nagyságrendeket javultak a körülmények a balatoni vendéglátó helyeken. Vagyis érvényüket veszítették a hajdani óvatossági szempontok, régebben nem ártott alaposan körülnéznie (cégtábla, tisztaság, stb.) a vendégnek, mielőtt betért egy étterembe. Az ideálistól persze még messze vagyunk – tette hozzá Kertész Rezső.
Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa szerint például még ma is meglehetősen sok az olyan vállalkozó, aki csak a nyár két hónapjára érkezik a Balatonhoz, hogy üzletet nyisson. Az ilyentől persze kevesebbet is lehet elvárni, egy mégis csak megmaradt szempontot tehát máris találtunk: nem árt ha helyi a tulaj és az sem, ha télen-nyáron nyitva van, azaz szezon után nem „szívódik fel".
A balatoni vendéglátók java része ma már nagyon odafigyel a részletekre, a hírnevére. Nem véletlen – teszi hozzá az érdekvédelmi szervezet somogyi társelnöke –, hogy ma már elvétve sem hallani kirívó szabálytalanságokról, egy-egy ellenőrzés során persze apróbb, orvosolható hiányosságok előfordulhatnak.