• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ki fog minket ápolni?

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Egyre kevésbé büszkék hivatásukra az ápolónők.

Az egészségügyi szakdolgozók egri országos konferenciáján kiderült: a nővérek többre vágynak, mint hogy ágytálhordóként bánjanak velük. Négy és fél ezer szakdolgozói állás betöltetlen az egészségügyben. Budapesten az ápolói, asszisztensi helyek egytizede árválkodik üresen. Eközben vidékről – akár Szabolcsból, Hevesből, Nógrádból is – sokan ingáznak a fővárosba a magasabb fizetség reményében – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.

A nemrég meghirdetett béremelés, amit szeptemberig januártól visszamenőleg kapnak kézhez, a diplomás szakdolgozók (például pszichológusok, konduktorok, gyógytornászok) tavalyi pluszjuttatását havi 41 ezer forintra egészíti ki, míg az OKJ-vizsgával rendelkezők 10 ezer forinttal kapnak többet. Vajon mindez enyhíti-e az évek óta tartó nővérhiányt? – erről kérdezték dr. Balogh Zoltánt, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét, aki így reagált: A béremelés 75 ezer szakdolgozót érint. Többségük számára jó hír a néhány tízezer forintos többlet, hiszen sokan közülük családfenntartók, akiknek minden fillér számít. Máris látszik az intézkedések hatása: azok közül az ápolók közül, akik eddig a jobb fizetés kedvéért szociális területen – például idősek otthonában – dolgoztak, nem kevesen most visszatérnek az egészségügybe. Más kérdés, hogy azokat, akik ismernek valamilyen idegen nyelvet és külföldre mennének dolgozni, nem tudja megállítani ez a 100 eurónyi többlet.

Tavaly félezer kollégánk távozott külföldre legális munkavállalóként, sokan szegődtek el családokhoz idős embereket, betegeket ápolni. Egyre komolyabb probléma a szakmai képzés: évente csupán harmad annyian végeznek, mint ahány ápolóra szükség volna – húzta alá a kamarai elnök.

A budapesti István Kórház főnővére elmondta, hogy mivel rengetegen mennek nyugdíjba, főleg a szabadságolások idején aggasztó a nővérhiány. Mióta megszűntek az egészségügyi szakközépiskolák, nincs utánpótlás. Egyre kevesebb fiatal szánja rá magát, hogy érettségi után még 3 évet tanuljon, s aztán ápoló legyen, minimálbérért – emelte ki a főnővér.

Legolvasottabb cikkeink