• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Balog listáján: Szócska, Zombor, Velkey...

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Folyik a kormányalakítás.

A folyamat ahhoz a fázisához érkezett el, amikor már a miniszter-jelöltekkel egyeztet Orbán Viktor a lehetséges államtitkári karról.

A Népszabadság úgy értesült, hogy péntek délelőtt Balog Zoltán, az EMMI-miniszteri bársonyszékének a várományosa kereste fel a miniszterelnököt, hogy konzultáljanak a humán csúcstárcához tartozó államtitkárságokról, mindenekelőtt az egészségügyről. Kormányközeli forrásokból úgy tudjuk, hogy Balog Zoltán „első helyen" három nevet ajánlott Orbán Viktor figyelmébe; annak ellenére, hogy az elmúlt ciklus során számtalanszor úgy tűnt „billenékeny" Szócska Miklós pozíciója, értesülésünk szerint az egészségügyi államtitkár neve most szerepel Balog Zoltán papírosán - írja a lap.

A kormányoldalon mindenesetre a Szócska Miklós mellett szóló érvek között szokták említeni, hogy a kormányzás alatt végig „csend" volt az ágazatban. Az államtitkár szót értett a pénzügyi kormányzattal, és a népegészségügyi program sikerét a nevéhez kötik (korlátozták az egészségkárosító élelmiszerek forgalmát, a dohányzás szigorítás hatására 221 ezer ember tette le a cigarettát).

A lap forrásai szerint Szócska kormányzati háttérországához sorolható Győri Tibor miniszterelnökségi államtitkár, és Molnár Ágnes volt fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár, a Fidesz volt egészségpolitikusa is erősen lobbizott az államtitkár megtartása mellett.

Balog Zoltán listáján szerepel állítólag Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, volt kórházigazgató, aki április 6-án egyéni képviselői mandátumot szerzett Kecskeméten. Zombor esélyeit növeli, hogy a hírek szerint Orbán Viktor a politikai kormányzás jegyében politikus-, sőt Fidesz-politikus államtitkárokat szeretne kormányzati pozíciókban tudni. Olyanokat tehát, akiket ágazati nehézségek, konfliktusok esetén is köt a frakciófegyelem.

A kecskeméti polgármester tagja volt a parlamenti egészségügyi szakbizottságnak, és a fideszesek szerint „mindvégig korrekt és támogató volt Szócska Miklóssal". Állítólag maga a miniszterelnök, valamint Lázár János is Zombort látná szívesen az egészségpolitika irányítójaként (Lázárnak híresen „kritikus" volt a kapcsolata már Fidesz-frakcióvezetőként is Szócskával).

Velkey György szintén szerepel a Balog Zoltán által a miniszterelnökhöz vitt „nevek" között. Velkey a Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyerekkórházának főigazgatója, a KDNP önkormányzati képviselője. Mind Balog Zoltánnal, mind Szócska Miklóssal jó a nexusa.

Ha Velkeyt választják meg a posztra az egyben azt is jelenti: folytatja Szócska egészségpolitikai programját, a Semmelweis Tervet, azaz személye folytonosságot jelenthet a reformokba már erősen megfáradt ágazat számára.

Korábban, az egészségügyért felelős államtitkári poszt várományosaként szerepelt Bene Ildikó, a szolnoki kórház főigazgatója, a parlamenti szakbizottság alelnöke, Kovács József, a szakbizottság elnöke, a gyulai kórház főigazgatója, illetve Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója is.

Úgy tudjuk: még nem dőlt el a végleges kormánystruktúra, így nem zárható ki, hogy az egészségügy végül mégis önálló minisztérium lesz, ezt korábban Balog Zoltán miniszter is szorgalmazta - zárul a cikk.