• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Bedöntené-e Budapest baleseti ellátását egy súlyos tömegbaleset?

Lapszemle 2019.05.20 Forrás: hvg.hu
Bedöntené-e Budapest baleseti ellátását egy súlyos tömegbaleset?

Az ügyeleti beosztást naponta közlik a kórházakkal, ahogy azt is, melyik épp miért és mikorra mondta le azt.

Nem egyedi eset az, ami a múlt hétvégén történt, amikor négy sürgősségi centrumból három nem tudta fogadni a legsúlyosabb sérülteket. Az ügyeletek lemondása gyakori, a rendszer minden jel szerint teljesítőképessége határán működik - írta a hvg.hu. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a hvg.hu megkeresésére akkor annyit írt, nem igaz, hogy összeomlott az ellátórendszer, "a hétvégén nem volt zavar a fővárosban a traumatológiai betegek ellátásában, hiszen több helyettesítő kórház is fogadta őket szükség esetén.

A Honvédkórház 1000 kijelölt helyettesítést végzett el egy év alatt, és a forrásunk úgy tudja, van olyan kórház, amely évi 200 napot (!) mondott le. Az 1000 kijelölés azt jelenti és úgy jön össze, hogy ha egy kórház egy napra lemondja az intenzív ügyeletet, három szakmát kell helyettesként kijelölni: stroke-ellátó neurológiát, CT-készítő radiológiát és intenzív terápiát. Ez rögtön három kijelölés. Forrásunk szerint szinte nincs olyan nap, hogy valamelyik centrum ügyeletét ne kelljen helyettesíteni.

Az ügyeleti beosztást naponta közlik a kórházakkal, ahogy azt is, melyik épp miért és mikorra mondta le azt. A rendszer koordinálása, ahogy fent az ÁEEK válaszában is olvasható, az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási és Szuperügyeleti Osztálya (OMMSZO) feladata, ezt korábban Központi Ágynyilvántartónak hívták. Kérdeztük a az ÁNTSZ-ből alakult Nemzeti Népegészségügyi Központot és az ÁEEK-et is, hogy a beosztás nyilvános, hozzáférhető-e, illetve milyen gyakran mondanak le ügyeleteket kórházak és milyen indokkal, illetve szankcionálja-e az állam azt a kórházat, osztályt, amelyik túl sok ügyeletet mond le. A válaszokat egyelőre várjuk.

Van, hogy a digitális röntgenrendszernek lesz informatikai hibája, ekkor nem lehet vállalni ügyeletet. Ez ritka hibának számít. Az viszont nem ritka, hogy mindössze egy állva maradó ügyelet marad: félévente biztos van ilyen. Az, hogy a négyből csak kettő marad, havi rendszerességgel fordul elő a forrásunk szerint. A lemondások indoka elsősorban az intenzív ágy hiánya, ami vagy azt jelenti, nincs üres ágy, mert beteg fekszik rajta, vagy nincs elég nővér, hiszen ez is csökkenti az ellátható betegek számát az intenzív osztályon. És fenn kell tartani egy-egy hirtelen jövő újjáélesztéshez is egy-egy helyet és nővérkapacitást. A következő ok a lemondások mögött műszaki jellegű: meghibásodik a lift, a CT, lehal az informatikai rendszer. És van, hogy nincs elég orvos, ez például a Honvédkórháznál fordult elő. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink