• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Bedros: már a tervezés során is emberéletekről van szó

Lapszemle 2022.09.19 Forrás: magyarnemzet.hu
Bedros: már a tervezés során is emberéletekről van szó

Lassan a végéhez közeledik az épület tervezése, alakul a belső építészeti terv. Jó ütemben halad a kórház üzemeltetésének műszaki tervezése.

Elképesztő munkát végeznek a Dél-budai Centrumkórház megépítéséért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott. A szuperkórház építéséről adott részletes beszámoló mellett kitért a Szent Imre Kórház főigazgató főorvosaként elért eredményeire, és hogy miért játszik kiemelt szerepet szakmai pályafutásában az obezitológia. Azt is elárulta, hogy aki fogyni szeretne, annak mit érdemes ezért tennie és miként kezdjen neki.

Ön a Dél-budai Centrumkórház (DBC) miniszterelnöki megbízottja. Hogy áll jelenleg a szuperkórházként is emlegetett intézmény építése?

– Haladunk fázisról fázisra, időarányosan zajlik a tervezés, amelyen több mint 250 ember dolgozik. 

Elképesztő munkát végzünk, hiszen az 1200 ágyas DBC Magyarország egyik legbonyolultabb és legmodernebb létesítménye lesz. Körülbelül öt futballpályányi alapterületen építjük fel, 1,2 millió embert látunk majd el itt, ráadásul a rendkívül komplex intézmény szerves egészként működik majd, integrált területekkel. 

Mindig elmondom, hogy már a tervezés során is emberéletekről van szó, ezért nem engedem, hogy bárki kapkodjon. Lassan a végéhez közeledik az épület tervezése, alakul a belső építészeti terv. Jó ütemben halad a kórház üzemeltetésének műszaki tervezése, beleértve a belső szállításokat, a logisztikai feladatokat. 

Minden fontos szakterületről orvosszakértők és orvos technológus szakemberek együtt dolgoznak a gyógyításhoz szükséges műszerek, berendezések tervein, ezek elhelyezésén, kapcsolatán a kórház épületével. 

Gőzerővel halad a telek gondozása és előkészítése az építkezés fogadására; itt eddig minden feladatot – beleértve a szükséges biztonsági vizsgálatokat és az engedélyek beszerzését – el tudtunk végezni.

Mennyire akadályozza a háborús infláció és az energiaválság ­miatti helyzet a projekt megvalósítását?

– Mivel egyelőre a tervezés fázisában vagyunk, nem akadályozzák a munkát. Biztos vagyok abban, hogy mire az építkezés elkezdődhet, addigra ezeket a problémákat a kormány megoldja. Ez egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt állami beruházás, a kezdetektől minden támogatást megkaptunk a kormánytól, amely továbbra is elkötelezett a Dél-budai Centrumkórház megvalósítása iránt.

Lesz-e a gyógyítás szempontjából hangsúlyos szakterület a kórházban?

– A DBC kiemelt sürgősségi központ lesz, amely a bonyolult és nagy erőforrás-igényű ellátások szervezésé­ben a legmagasabb szintet jelenti – ennek megfelelően zajlik a tervezés is. Egyrészt a súlyos, akut ellátást igénylő kórházi ellátások élveznek elsőbbséget, ezért a DBC működésében kitüntetett helye lesz a sürgősségi betegellátó osztálynak. A másik kiemelt terület a bonyolult, sokszor több orvosi szakma együttműködését a legmagasabb szinten feltételező, súlyos és/vagy komplex kórházi ellátás, például a daganatsebészet.

Lesznek hibrid műtőink, ahol a legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai eljárások operáció közben elérhetők, és ahol nagyon precíz, máshogy nem megvalósítható beavatkozásokat lehet végezni. 

Mindemellett a kórház kiterjeszti és megerősíti a térség rendkívül szűkös és nehezen elérhető gyermekgyógyászati ellátását. Teljes gyermekgyógyászati szakmai spektrumot tervezünk, de itt is a sürgős, életmentő tevékenység, valamint a legsúlyosabb betegségek sebészeti és egyéb programozott ellátása áll a tervezés homlokterében. 

Az új épületbe helyezzük át a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház jelentős kapacitású szülészeti és koraszülött-ellátó egységét – annál is inkább, mivel a főváros és környéke legmagasabb születési számát kell biztonságos ellátással fedezni. Összefoglalóan tehát: a súlyos akut és a komplex, nehéz, elektív (halasztható) ellátásokra, valamint a gyermekekre koncentrálunk. 

Ugyanakkor Dél-Buda és az agglomeráció lakosainak rengeteg más egészségügyi szolgáltatásra is szüksége van, ezeket a térségben működő partnereinkkel közösen, hálózati működésben tudjuk majd megoldani. Gondolok itt egy baleseti sérült műtétje és intenzív ellátása után szükséges rehabilitációs kezelésre.

További részetek a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink