• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Befogadta az OEP a kecskeméti PET/CT-t

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Augusztus elseje óta több korszerű eljárást is fizet a társadalombiztosító.

Az egészségbiztosító honlapján közzétett lista szerint augusztus elsejétől évente ezerötszáz PET/CT vizsgálatot és jelentős számú szívkatéterezést finanszíroz az OEP a kecskeméti megyei kórházban. Ezeken kívül még négy eljárást fogadott be a társadalombiztosító.

Gál Zita: Régóta várt elöntés született. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdai közleménye szerint augusztus elsejétől évente ezerötszáz PET/CT vizsgálatot finanszíroznak a kecskeméti megyei kórházban. Emellett havonta biztosítanak 500 súlyszámot hemodinamikai, azaz szívkatéteres beavatkozásokra, ötven kapszulás vékonybélendoszkópiát, valamint tíz arc-és szájsebészeti helyreállító protézis finanszírozást. Ezenkívül lehetőség lesz endoszkópiás operációs eljárással öntáguló fém-stent (hálós falú fémcső) beültetésére nyelőcsőszűkület és -elzáródás esetén évi tíz alkalomra, epe- és hasnyálmirigy-szűkület vagy -elzáródás esetén pedig húsz alkalomra.

A PET/CT a rákdiagnosztika legkorszerűbb készüléke. A csontok metszetéig hatoló képek százait állítja elő egy vizsgálat során. Segítségével a rákos elváltozások már a szövetek megváltozott anyagcseréjének stádiumában megállapíthatók. Magyarországon 2006-ban jelentek meg az első ilyen berendezések, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat is ekkor vásárolt egyet 500 millió forintos hitel felvételével. A hitelt azóta visszafizette az önkormányzat, de mindeddig hiába kérvényezték az OEP-nél a vizsgálatok finanszírozását. Az ország másik három berendezését magánbefektetők működtették, az azokon végzett vizsgálatok költségeit - különböző esetszámmal ugyan, de - azonnal befogadta a társadalombiztosító.

Egy 2007-es megyei közgyűlési ülésen megjelent két bank képviselője, hogy finanszírozási ajánlatot mutassanak be a betegek számára. A gyógyászati célú gyorshitelt 21 és 65 év közötti rászorulóknak ajánlották 20-60 hónapos futamidőre. A bankárok megosztó ajánlásában az is szerepelt, hogy jutalékot fizetnek a kórháznak, ha betegeiknek ajánlják ezt a megoldást.

A kecskeméti készülék működését mindeddig a kórház saját költségvetéséből fizette, így igen kevés esetszámmal dolgoztak. Információk szerint 2010-ben nem sokkal több, mint kétszáz vizsgálatot végeztek rajta. A betegek saját zsebből is fizethették a vizsgálatot. Egy teljes testes szkennelés 195 ezer forintba került.

A másik legjelentősebb döntés, hogy évente hatezer hemodinamikai, azaz szívkatéteres súlyszámot is adott az OEP. A súlyszám alapján nem lehet pontosan megmondani, hány beavatkozást végezhetnek a társadalombiztosítás számlájára a kecskeméti kórházban, változó ugyanis a műtétek besorolása. A súlyosabb problémák komplikáltabb orvosolása 7-8 egységet is érhet, míg egy egyszerű eset 1 pontos lehet. Az OEP januárban először engedélyezte a kecskeméti beavatkozásokat, ekkorra állt össze ugyanis a megyei kórházban a beavatkozások hátteréül szolgáló fekvőbeteg-részleg, és alakult ki a szakorvosi háttér.

A szívkatéteres beavatkozásokat 2010 elején kezdték a megyei kórházban, ekkor még saját költségre. Az OEP döntése nyomán nem kell többet Szegedre szállítani a szívinfarktusos betegeket. A sürgős beavatkozást igénylőknél a szállítással járó többórás kiesés óriási kockázatot jelentett. A tervezett műtétesek pedig hat hónapos várólistával szembesültek.

A kórház eredeti tervei szerint ebben az évben ezerötszáz szívkatéterezést végeznek Kecskeméten. A 2012-re tervezett 3-4 ezer beavatkozást mindenképpen fedezi a társadalombiztosító finanszírozása.

Bányai Gábor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, az OEP döntése óriási eredmény.