• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Beismerték a bércsökkentést

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Egyetlen csapásra véget vethet az Orbán-kormány az eddigi munkabékének az egészségügyben.

Így reagált a lapunknak a jogszabályon kívül járó juttatások kifizetésének felfüggesztésére a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Bélteczki János kezdetben még bizakodott, hogy csak félreértésről van szó, hiszen erre az egészségügyi államtitkár szavát adta neki. Előfordulhat azonban, hogy az érdekvédelmi vezetőnek csalódnia kell, hiszen a szaktárca megerősítette lapunk információját – számol be róla Népszava – online.

Nincs oka kételkedni Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szavában, de ha mégis letiltanak minden jogszabályon kívüli juttatást, akkor garantálja, hogy vége a békeidőszaknak az egészségügyben – mondta lapunknak Bélteczki János. A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke arra reagált így, hogy lap birtokába jutott egy kórházigazgatói utasítás, mely az összes jogszabályon kívül járó, akár bérjellegű juttatás kifizetésének azonnali felfüggesztéséről tájékoztatta egy fővárosi intézmény dolgozóit.

Szócska Miklós az érdekvédelmi vezető kérdésére határozottan cáfolta, hogy minden béren kívüli juttatást, illetve jogszabályban nem szabályozott kifizetést felfüggesztenének, sőt, az államtitkár akkor azt állította, csak egy többféleképpen értelmezhető utasításról van szó, az intézkedés pedig kizárólag az év végi jutalmak kifizetésére korlátozódik.

Nincs okom kételkedni az államtitkár szavahihetőségében – fogalmazott Bélteczki, aki logikai szempontokat figyelembe véve is hajlott afelé, hogy a kabinet nem lépné meg ezt az intézkedést. Ezért úgy látta, inkább csak elhibázott kommunikációról lehet szó, „egy ilyen buta, ügyetlen lépéssel" pedig nem rúgják fel az eddigi viszonylagos harmóniát az ágazat minden korábbinál erősebb szövetséget alkotó érdekvédelmi szervei és a szaktárca között. Ugyanakkor a MOSZ elnöke elismerte, az intézkedés valóban nehezen értelmezhető, főként úgy, hogy – mint kifejtette – vannak orvosszakmák, amelyekből eltűnnének a szakemberek, ha ezeket a kifizetéseket megtiltják a kórházaknak.

A radiológia, a patológia, az aneszteziológia és az infektológiai is olyan szakmák, melyekben Európa-szerte szakemberhiány uralkodik, így a magyarországi intézmények (is) speciális kedvezményekkel és lehetőségekkel igyekeznek megtartani a még itthon maradt szakembereket. Ők többségükben „önfoglalkoztatók", azaz vállalkozási formában vállalnak munkát több kórházban is, és az elvégzett teljesítményük után, egyéni szerződéses megállapodás alapján kapnak bért – emelte ki Bélteczki, hozzátéve azt is, ezeket nem rendezi bértábla vagy jogszabály, de nemcsak a hiányszakmák pótolhatatlan művelőinek, hanem rengeteg, például a sürgősségi ellátásban dolgozó orvosnak, sőt szakdolgozók ezreinek okozhat jelentős – akár 20–30 százalékos – bevételkiesést a kabinet. Az egészségügyben dolgozók ugyanis bérük jelentős részét ügyeleti és más pótlékokban kapják, amelyek a jogszabály alapján béren kívüli – ám bérjellegű – juttatásnak számítanak, csakúgy, mint bármilyen cafeteria.

Ugyanakkor a kormány megerősítette információinkat. A jogszabályban megállapított béren kívüli juttatások felfüggesztéséről a kormány döntött. A döntés alól egyetlen tárca és ágazat, így az egészségügy sem kap mentesítést – közölte az egészségügyi államtitkársága, amely válaszlevelében ezt írta: A kormány álláspontja, hogy egyetlen egy minisztérium sem szakadhat el a valóságtól, és mivel 2012-ben Magyarországon nem volt gazdasági növekedés, ezért nem lehet plusz kiadással terhelni a tárcák költségvetését. Ebből fakadóan, béren felüli és béren kívüli juttatásokra nincs lehetőség semmilyen formában.

További, az intézkedés egészségügyet érintő részleteit firtató kérdéseinkre a szaktárca későbbre ígért tájékoztatást. Azt azonban aláhúzták, az államtitkárság mindent megtesz annak érdekében, hogy a betegágy mellett dolgozók béremelése a jövő évben is folytatódjék. Meggyőződésünk szerint a bérrendezés hatására már a közeljövőben is egyre kevesebb orvos és egészségügyi szakdolgozó dönt majd úgy, hogy elhagyja hazánkat és külföldön folytatja pályafutását - írja a lap.

Érdeklődéssel várjuk, hogy januártól ténylegesen mennyivel csökken az egészségügyben dolgozók bére a kormányzati "béremelés" hatására – így reagált a kormányzati kommunikációra Havas Szófia. Az MSZP egészségpolitikusa szerint a szaktárca retorikája hajaz arra, ahogyan az Orbán-kormány "nem" vezette be a tandíjat, miközben bevezette vagy megvédte a nyugdíjat, miközben elvette. Felháborodásának adott hangot, amiért szerinte "nettó hülyének nézik" az ágazat dolgozóit. Csak így tudja ugyanis értelmezni, hogy mindezt még béremelésként is kommunikálja az államtitkárság. Másik lehetőségként legfeljebb arról lehet szó, hogy a Szócska-féle csapat még a saját kormánya, illetve minisztériuma utasítását sem képes értelmezni – fűzte hozzá Havas Szófia.

Mit is nem kaphatnak meg a dolgozók?

Legolvasottabb cikkeink