• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Békássy Szabolcs a budapesti ügyeletről, pénzvárásról, szűrésekről

Lapszemle MA 06:08 Forrás: medicalonline.hu
Békássy Szabolcs a budapesti ügyeletről, pénzvárásról, szűrésekről

Budapesti alapellátási ügyelet: 13-15 ügyeleti ponton fogadják majd a betegeket a fővárosban a tervek szerint.

Az Európai Unió Helyreállítási Alapjából (RRF) remélt 70 milliárd forintra vár az alapellátás, hogy végre funkcionálisan is működhessenek a praxisközösségek, ám Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos szerint jelentős forrásbevonás nélkül is lehetne néhány, a hatékonyság növelése szempontjából azonnali eredményt produkálni. A medicalonline.hu kérdezte a tervezett alapellátási ügyeleti rendszer részleteiről és az alapellátás gondjairól.

Június végén miniszteri szinten egyeztetett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és az egészségügyi ágazatirányítás, ahol szóba került a budapesti alapellátási ügyelet átalakítása is, amelyet október 1-jétől indítanak majd el. Mit jelent ez a fővárosi háziorvosok számára?   

A budapesti háziorvosok esetében a vidékiekhez hasonlóan fennáll a jogszabályi kötelezettség az ügyeletben való részvételre, de van néhány markáns különbség. A tervek szerint az összesen 13-15 ügyeleti ellátási pont többsége a sürgősségi betegellátó osztályok (SBO) mellé lesz telepítve, és a fővárosban is délután négytől reggel nyolcig kell majd fogadni a betegeket. Gyermekorvosi alapellátó ügyeletet három helyen alakítanak ki, jellemzően ugyancsak SBO-khoz rendelten.

Markáns különbségeket említett. Melyek ezek?

Felmerül, hogy Budapesten másként alakulnak a rendelési idők, a praxisokban esetenként este nyolcig fogadják saját pácienseket a háziorvosok. A kamarai egyeztetésen került szóba az is, hogy a fővárosi kollégáknak a vidékiekkel szemben nincs gyakorlatuk az ügyeletben, hiszen eddig nemigen kellett részt venniük ebben.

Milyen problémák merülnek fel még?

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a háziorvosi rendszer új kapcsolatrendszerének vannak gyermekbetegségei, bizonyos kérdések még megoldásra várnak. Hosszú távon szabályozandó az élethelyzetükből, vagy egészségi állapotukból, előrehaladott életkorukból az ügyeleti ellátásban nehezebben résztvevő kollégák felmentés. Megoldásra vár még – a döntéshozói akarattal összhangban –, a mentőtiszt kollégák halottvizsgálati rendszerbe történő hatékonyabb bevonása is. A felmerülő kérdések kapcsán a szakmai szervezetek, a MOK, valamint a vármegyei kollegiális szakmai vezetők és az OMSZ vezetői között folyamatosak az egyeztetések. (...)

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) betegforgalmi adatai alapján az kijelenthető, hogy a jelenlegi budapesti ügyeleti struktúra nem méretgazdaságos, tehát racionális átszervezése indokolt.  

Budapesten természetesen teljesen eltérő az ellátás-szervezési struktúra, jónéhány SBO és járóbeteg intézmény már most is közvetlen hozzáférést jelent a betegek számára, ugyanakkor hogy az ellátórendszer megfelelő szintjén legyen biztosított az igénybevétel, az SBO-k, a járóbeteg intézmények és a mentés kapacitásait az alapellátási ügyeletek működésével sokkal összehangoltabban kell megszervezni mint vidéken.

További részletek a teljes cikkben