Alaposan felkavarta a menzaszakmát az országos tiszti főorvos közétkeztetési ajánlása.
A véleményező közétkeztetők egyike-másika 50 százalékos menzadíj-emelkedéssel riogat, hiányolja a szakmai egyeztetést. Ilyen értelemben legalább is furcsa, hogy - a nullásliszt esetét idéző - konyhai irányelvek a hatóság szerint két évig időztek a szakmaközi fórumokon. Az augusztustól közzé tette ajánlást ellentmondásokra hivatkozva kritizálja a szakma, de a nemtetszésben a várható kötelezővé tétel is szerepet játszhat.
- Nem az étel, hanem az étrend lehet egészségtelen - összegezte a menzareform viharos fogadtatását Vági Zsolt dietetikus szakíró. Elmondta: az egészséges táplálkozás egyénre szabott, az összes tápanyagszükségletet kielégítő változatos étrend, ami mind a makro- (fehérje, zsír, szénhidrád, rostok), mind a mikrotápanyagok (ásványi anyagok és vitaminok) szintjén kielégíti a szükséglet életmód és életkor szerint. Az egyediség finomságát a tömegeket kiszolgáló közétkezés aligha tudja szavatolni, ezért nem működhet a rendszer a sztenderd szabályok, szükségleti értékek nélkül. Ezeket - mondta a szakíró - a WHO (Egészségügyi Világszervezet) 30-40 éve ismeri és közli.
A túl zsíros összetevők, a túl sok finomított szénhidrát, avagy az alkohol kerülése ilyen sztenderd, amint a korosztálytól függetlenül a zöldségek és rostban gazdag táplálékok előnyben részesítése is. Az országos tiszti főorvos ajánlása legfeljebb lefordította a ma divatos, korszerű alapanyagokra és ételekre a korábbi kutatások eredményeit.
- Lehetetlen kihozni a napi ötszöri étkezést az 550 forintos étkezési normából, így Siófokon időnként túllépik azt – közölte Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke. A siófoki főigazgató szakmailag helyesnek tartja a táplálkozás-egészségügyi ajánlás megújítását, s elmondta azt is, hogy a kórház őstermelők híján nagykereskedőket versenyeztet a minél alacsonyabb ár eléréséért. A hús- és pékárut nagyvállalkozóktól szerzik be: ez nekik is jó, hiszen a kórház állandó partner a számukra.