• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kistérségek maradnak gyermekpszichiátriai ellátás nélkül

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Fekvőbeteg-ellátás egész Bács-Kiskunban nincs, Szegedre, Budapestre adnak beutalót a betegeknek.

Szabó Máté ombudsman jelentése szerint Magyarországon kevés a gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény, nagyok a területi eltérések. Egyre nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérelt, illetve elkövetett 24 év alattiak száma.

Bács-Kiskun megyében a kecskeméti és bajai kórházban dolgozik 2-2 gyermekpszichiáter, Kiskőrösön felnőttpszichiáter fogadja a gyerek pácienseket, Kiskunfélegyházán és Kalocsán hiányzik a megfelelő szakember. Fekvőbeteg-ellátás az egész megyében nincs, az ambuláns kezelést végző gyermekpszichiátriai gondozókban szükség esetén Szegedre, Budapestre adnak beutalót a betegeknek.

- Amit lehet, megoldunk helyben, csak indokolt esetben küldjük kórházba a gyermek pácienseket - mondta dr. Matus István főorvos, a Kiskőrösi Pszichiátriai Gondozó vezetője, aki ifjúsági mentálhigiénés szakemberként gyermekeket is fogad rendelésén. - Sajnos jelentősen nő a mentális problémákkal küzdő gyermekek és fiatalok száma, ami nem is csoda, hiszen egy hazai felmérés szerint a szülők kevesebb mint napi 7 percet beszélgetnek velük.Elsősorban a család felelőssége nevelni a gyermeket. Ahol ez hiányzik, gyakran az orvostudomány is tehetetlen - teszi hozzá a főorvos.

- Kecskeméten elég jó helyzetben vagyunk: két gyermekpszichiáterünk praktizál, és mint felnőttpszichiáter jómagam is kezelek kisbetegeket - tájékoztatott a megyei kórház vonatkozásában dr. Bense Katalin, a gyermekpszichiátriai gondozó és szakambulancia vezetője. Annak kapcsán, hogy Kecskeméten miért nincs gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-ellátás, a főorvos asszony közölte, leginkább azért, mert működtetése komoly pénzbe kerülne. Ha az újonnan épülő kórházi szárnyban helyet kapna is egy fekvőbeteg-részleg, az orvosi ügyelet, az állandó ápolói személyzet és egyéb kötelezettségek költségeit képtelenség lenne felvállalni.

- Kétségkívül alulreprezentált az országban a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás - jelenti ki dr. Vetró Ágnes, a szegedi gyermekpszichiátria vezetője, régiós szakfelügyelő főorvos. - Az osztályról kikerült gyermekek utógondozása is sok helyen problémás. Ha a szülőnek hetven kilométerre kell orvoshoz vinnie gyermekét, az egész napja rámegy, amit nem mindenki tud megoldani.