• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Bélteczki: Ez a háború fejben dől el

Lapszemle 2020.03.20 Forrás: PestiSrácok.hu
Bélteczki: Ez a háború fejben dől el

Intézményükben kijátszották a látogatási tilalmat, és még a kézfertőtlenítőt is lopják.

Beszéltünk miskolci háziorvossal, intenzív osztályon dolgozó szakemberrel, ózdi intézményvezetővel, akik önmagukra is fokozottan vigyáznak, hiszen pótolhatatlanok, ezért minden mozdulatuk tudatos; azt állítják, csak kellő önfegyelemmel óvhatjuk meg hazánkat attól, hogy Olaszország sorsára jusson - írja a Pesti Srácok.

Bélteczki János intézményvezető korábban a helyi intenzív osztály élén állt, de most is rendszeresen ügyel: életveszélyben lévő, gépi lélegeztetésre szoruló embereket lát el. Azt állítja, a miskolci járványkórház kiváló szakemberekkel és felszereltséggel rendelkezik, minden szempontból megfelel a kritériumoknak. Nincs pontos adatunk arról, hogy a borsodi megyeszékhelyen hány lélegeztetőgép van, de a szakember a lapnak elmondta: itt viszonylag sok életmentő berendezés áll rendelkezésre, adottak a kapacitások, viszont az aggodalomra ad okot, hogy többen fegyelmezetlennek, nem érzik a veszélyt, nem tartják be a szabályokat.

Látogatási tilalom van az ózdi kórházban is, folyamatosan szigorítunk, ám vannak olyan betegek, akik keresik a kiskapukat és a hátsó kertben találkoznak, érintkeznek, esznek-isznak, falatoznak a rokonaikkal. Az intézményben kötelező a kézfertőtlenítés mindenki számára, ám rendszeresen ellopják a fertőtlenítő szereket – sorolta a mindennapi gondokat, majd hozzátette, hogy azok, akik elcsenik a pár száz forint értékű terméket, fel sem fogják, hogy felbecsülhetetlen károkat okoznak. Sokan fittyet hánynak az intelmekre, nem maradnak otthon, népesek az utcák, a terek Ózdon és Egerben is, a miskolci plázában is tömeget láttunk, a piacokon és a boltokban idős emberek nyüzsögnek, pedig ők a legveszélyeztetettebb korosztály. Van, aki retteg, míg más bagatellizálja a helyzetet.

Dupla felelősséggel vigyázzunk most magunkra is; nem vagyunk szakember bővében, nincs, aki a helyünkre álljon, ha kidőlünk a csatasorból. Egyre erősebb köztünk a bajtársi összefogás, a vészhelyzet közelebb hozta egymáshoz az egészségügyi dolgozókat. Mi már kialakítottuk azokat a helységeket is, ahová szükség esetén karanténba vonulunk. Nehéz időket, sűrű napokat élünk. A sürgősségin jelentősen megnőtt a forgalom, a lakosság egy része nem érzi át, hogy most önmérsékletre van szükség. Megfelelően kell kezelnünk a rendkívüli helyzetet és mellette el kell látnunk a halaszthatatlan eseteket – magyarázta Bélteczki János. A szakember hangsúlyozta, hogy a kardiális elégtelenség, a művesekezelés, a tumoros betegek ellátása, tehát az életet veszélyeztető akut állapotok kezelése elsődleges. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink