• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bélteczky: ''velejéig rohadt a rendszer''

Lapszemle Forrás: Népszava

A MOSZ elnöke úgy érzi, nem veszi őket komolyan a szakállamtitkár.

Az ellátóképességet is veszélyeztető dolgozói hiány fenyeget a magyar egészségügyben. A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) már hónapokkal ezelőtt felmérte, hány egészségügyi dolgozó tervezi a külföldi munkavállalást. Információik szerint 3000-3500 rezidens döntött úgy, hogy elhagyja a magyar egészségügyet.

Mintegy 500 szakorvos pedig azt mondta, bármi történik, elhagyja a rendszert. További 2700 gyakoroló orvos pedig komolyan fontolgatja, hogy elmegy. Összesen tehát több mint hatezer orvos és akár több tízezer szakdolgozó is csomagolhat, miközben a szakértők szerint akár csak 3-4000 szakember elvándorlása is a jelenlegi egészségügy jóvátehetetlen összeomlását okozná.

Bélteczky János, a MOSZ elnöke szerint „velejéig rohadt a rendszer", hiszen az orvosok elvtelen kompromisszumokra kényszerülnek megélhetésükért.

Ma már nemcsak a fiatal, frissen végzett orvosok, de a középkorú és idősebb generáció is családostól külföldre készül. A szakmai szervezetek folyamatosan jelzik az Orbán-kormánynak, hogy ha év végéig nem indul meg a korábbi kampányígéretek megvalósítása, katasztrófa fenyeget. A kabinet azonban a rossz gazdasági helyzetre hivatkozva nem vesz tudomást a vészjelzésekről. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár mindössze egy rezidenseknek szóló ösztöndíjprogrammal, valamint a szakorvosok és szakdolgozók továbbképzési támogatásával tudott előrukkolni.

Bélteczky János, a MOSZ elnöke elmondta, ugyan a pályázatokat a jelentkezési határidő után érdemes értékelni, de erős a gyanúja, hogy nem lesznek hosszú, tömött sorok a postán a pályázatok feladása miatt, hiszen finoman szólva sem volt egy „kalandor bejelentés" a 600 rezidens helyzetén átmenetileg javító program, miközben több ezer szakorvosjelölt, majdnem 30 ezer gyakorló orvos és 68 ezer szakdolgozó léthelyzete bizonytalan.

Maga a módszer is kifogásolható, ám nem kívánja megkérdőjelezni Szócska Miklós jóindulatát - tette hozzá. Bélteczky azt viszont már kifejezetten kifogásolta, hogy „semmit nem tárgyal meg velük a kormány, semmiféle egyeztetés nincs, rendre a sajtóból értesülnek az őket érintő intézkedésekről, tervekről, bejelentésekről".

Az orvosi túlmunkával kapcsolatos szabályozás munkálataiban még részt vehettek, azóta azonban megállt az idő. A szövetség elnöke egy hónappal ezelőtt az államtitkár titkárságvezetőjétől kért mindössze ötperces tárgyalási lehetőséget, azóta nem kapott még választ sem, nemhogy időpontot.

„Nem vesznek minket komolyan, sőt, magasról tesznek ránk" - fogalmazott. A MOSZ-elnök hangsúlyozta, nem puszta fenyegetőzés, hogy több ezren mennek el, az egészségügyi szakmai szervezetek között erős összefogás van, így komoly veszélye van, ha sürgősen változik a helyzet, a rendszer összeomlik.