• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Beteg gyermekével lenne? Nem biztos, hogy megteheti

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az egészségügyi intézmények több mint fele engedélyezi a szülőknek, hogy a lábadozás időszakát gyermekük mellett töltsék.

Ez derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) felméréséből. Úgy tűnik, nem kell lemondani arról, hogy a hozzátartozók a gyermekükkel legyenek a kórházi kezelést követő napokban. Ám nem minden esetben kapják meg a szülők a megfelelő támogatást az intézményektől. Erre hívja fel a figyelmet a TASZ kutatása, mely már nem először járt utána annak, mennyire gyermekbarátok a kórházi intézmények – írja az mno.hu portálja.

A jogvédő civil szervezet célja az volt, hogy felmérje, engedélyezik-e az egészségügyi intézmények a folyamatos kapcsolattartást – mely egyben törvényi kötelezettségük is – a szülészeteken, valamint a gyermekosztályokon.

Meglepő eredménnyel végződött a közérdekű-adatigénylésen alapuló kutatás. Eszerint minden második intézmény korlátozza a szülői kapcsolattartást. Az 59 válaszadó kórház felében lehet a szülő vagy a gondviselő a kiskorú gyermekével. A TASZ megjegyzi: sok esetben a 10 és a 14 évet betöltött gyermekekre és a hozzátartozójukra már nem alkalmazzák a folyamatos kapcsolattartás jogát. Sőt minden harmadik intézmény előírja az előzetes engedélykérést. A TASZ beszámolójából kiderül az is: nem minden kórház nyújt segítséget ahhoz, hogy a szülő a gyermeke mellett lehessen. Bár vannak olyan kórházak, amelyek fekvőhelyet biztosítanak a szülők számára, de sok esetben a hozzátartozónak kell gondoskodnia a matracról, nem beszélve azokról az intézményekről, ahol csak egy szék szolgál a pihenésre. Ám sok esetben nem az egészségügyi intézmények infrastrukturális felszereltsége az oka annak, ha a szülők nem tölthetik gyermekükkel a kórházi napokat.

Azt egyrészt a kórházvezetők hozzáállásával magyarázzák, hogy az intézmények megengedik-e, hogy a szülő saját fekhelyet vigyen be a kórházba. A TASZ kiemeli, hogy arra sincs egységes szabályozás, hogy a hozzátartozóknak a zsebükbe kell-e nyúlniuk azért, hogy gyermekükkel lehessenek.