• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sinkó: a megyei kórház szempontjai lesznek meghatározóak

Lapszemle 2022.11.17 Forrás: Pénzcentrum
Sinkó: a megyei kórház szempontjai lesznek meghatározóak

Ha minden megyében a centrumkórház lesz az irányító szervezet, az jelentős forrásgondokat fog okozni az eszköz- és munkaerőhiány miatt.

Nem tartják jó ötletnek a járóbeteg-ellátás megyénként történő központosítását, mert ez forráshiánnyal járna, az önkormányzatok pedig eddig jó fenntartói voltak a szakrendelőknek - ez a véleménye azoknak az egészségügyi szakértőknek, akiket lapunk ma megkérdezett a kormány által benyújtott, az egészségügyi reformot tartalmazó törvényjavaslatról. Az az ötlet pedig, hogy az állami mentőszolgálat segítsen be az ügyeleti rendszerbe, egyikük szerint abszurd ötlet addig, amíg a mentők a saját feladatukat sem mindig tudják kifogástalanul ellátni, írja a Pénzcentrum

Ha minden megyében a centrumkórház lesz az irányító szervezet, az jelentős forrásgondokat fog okozni – így reagált a Pénzcentrum kérdésére Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. A szakértő szerint így is előfordul, hogy nincs megfelelő mennyiségű eszköz vagy éppen munkaerő, de a magyar egészségügyi rendszer sajátosságai miatt a centralizálás még további problémákat vethet fel.

"Ami leginkább kifogásolható, az az, hogy megyei centrumkórházak lesznek minden megyében, amik az ellátásban irányítják majd a szolgáltatásokat, csaknem teljes körűen. Mindenki alájuk fog tartozni, ők lesznek a legfőbb foglalkoztatók, vagyis ennek az egy kórháznak a szempontjai határozzák majd meg az ellátás irányát, hogy hol mi lesz elérhető. Miután minden megyei kórház is komoly forráshiánnyal küzd – akár eszközökben, akár HR-területen -, így a megyei kórházak igyekezni fognak az alsóbb szintekről (városi kórházak, járóbeteg szakrendelők) elvonni a számukra szükséges forrást. Nekik ugyanis elemi érdekük lesz, hogy a feladatukat jól el tudják látni. Persze abban az esetben, hogyha maradnak plusz források, azt ki lehet majd helyezni a városi kórházakba vagy a szakrendelőkbe, de forráshiány esetén nyilvánvalóan a megyei centrum fogja élvezni az elsőbbséget, ha mondjuk forrásokról kell dönteni. A magyar egészségügy egész rendszere kórházcentrikus, ezt pedig egyáltalán nem javítja a tervezett átalakítás" - nyilatkozta lapnak Sinkó Eszter.

További részletek a Pénzcentrum cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink