• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegségszorongók a Covid-világjárványban

Lapszemle 2020.08.17 Forrás: nepszava.hu
Betegségszorongók a Covid-világjárványban

Az a betegségizgalom, ami egy átlagos ember vérnyomását csak egy kicsit emeli meg, egy hipochonder esetében jóval intenzívebb.

Az, hogy mennyire aggódunk általános egészségi állapotunk miatt, vagy épp mennyire rettenünk meg egy konkrét betegségtől, egyénfüggő – ráadásul életünk során változhat is. Egy ismeretlen betegség azonban még a higgadt „egészségfigyelők” ingerküszöbét is átviszi, mindenki jobban odafigyel a jelekre, a vélt vagy valós tünetekre. Egyébként ehhez nem kell egy unikális kór sem, egy „rendes” influenzaszezonban is jellemző, hogy fejfájás, tüsszentés, torokfájás esetén azonnal fertőzésre gyanakszunk, pedig lehet, hogy csak hideget ittunk vagy picit meghűltünk – mondta el Palásti Flóra, a Budai Egészségközpont pszichológusa a Népszavának. Viszont az a betegségizgalom, ami egy átlagos ember vérnyomását csak egy kicsit emeli meg, egy hipochonder esetében jóval intenzívebb.

Egyébként a hipochondria kifejezést, amelynek a köznyelvben pejoratív jelentése is van, 2013 óta nem használja a szakirodalom. A jelenséget két részre bontották: betegségszorongás-zavarra, illetve szomatikus zavarra.

Előbbi esetén az érintett túlzó aggodalommal figyeli a viszonylag enyhe tüneteit: fejfájás esetén kapásból koronavírus-fertőzésre, agydaganatra gyanakszik, esetleg mindkettőre. Van, aki egy tünet észlelésekor azonnal elkezdi kivizsgáltatni magát – és a panaszait nem teljes mértékben (pontosabban szerinte nem kel­lően kielégítően) magyarázó eredmény után sem képes megnyugodni, biztosra veszi, hogy valamit nem vettek észre, folytatni kell a feltárást.

A másik típusú betegségszorongó nem megy orvoshoz, mert nagyon fél, hogy beigazolódik a gyanúja, de mivel elengedni sem tudja, az aggodalom hosszú távon őt is megbetegítheti – magyarázta a szakember. Szomatikus tünetzavar esetén pedig, noha nem találják az észlelt tünetek eredőjét, az érintett úgy gondolja, mindenképpen valami komoly probléma áll a háttérben. A jelentős aggodalom érzelmi feszültsége előbb-utóbb fizikai tünetekben is megjelenhet. Mivel azonban szervi probléma nincs, még képalkotó vizsgálatokkal sem lehet azonosítani a tüneteket. További részletek a cikkben