• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Betegtámogatás - Hogyan helyes? Miként etikus?

Lapszemle 2019.05.09 Forrás: marketingpirula.hu
Betegtámogatás - Hogyan helyes? Miként etikus?

Ilku Lívia: a betegnek azért jó, mert egy ilyen program keretében bármikor kérdezhet, segítséget kérhet.

Egy a betegtámogató programokról szóló állásfoglalás-tervezetet bocsátott szakmai vitára a közelmúltban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A tervezet és a hozzászólások azóta is elérhetők a hatóság honlapján, ám az egyeztetés megakadni látszik. Az egyik véleményezővel, Ilku Líviával beszélgetett a MarketingPirula lap szerzője a szabályozás tétjéről.

Mit lehet tudni, most mennyi betegtámogató program futhat az országban?

Szinte minden terápiás csoportban lehetnek ilyen vizsgálatok. Ám, hogy pontosan hány betegtámogató program fut Magyarországon, arról nincs adat.

Kinek, miért éri meg ilyen programot működtetni?

A piac valamennyi szereplőjének: a betegnek például azért jó, mert egy ilyen program keretében bármikor kérdezhet, kérhet segítséget, például mit csináljon, ha reggel pontban hétkor elfelejtette bevenni a tablettát. Abbahagyhatja-e például a magas vérnyomására kapott orvosság szedését, ha már normális értéket mér? Vagy mi van, ha szedi, de mégsem sikerül a kiugró értékeit megszüntetni? Ezekből az információkból a gyártó sokféle adathoz juthat, amely egy-egy termék tökéletesítéséhez is hozzásegíthet. A finanszírozónak sem mindegy hogy, ha az orvos fölírta és a beteg támogatással ki is váltotta, hogy valóban beszedi-e a teljes dobozt, vagy csak néhány szemet? Magyarországon, bármelyik terápiás területet is nézzük, szinte mindenütt alacsonyabb a betegek gyógyszerszedési tudatossága, mint például egy európai átlagpolgáré.

Mi az oka ennek?

Nem tudnék egyetlen egzakt okot megnevezni, de sok kutatás elemzi a jelenséget. Magam sokat tanultam Molnár Márk e témával kapcsolatos vizsgálataiból, elemzéseiből. A világon egyre több szakterület – magatartás-tudománnyal, közgazdaságtannal, szociológiával foglalkozó – képviselője kutatja a témát. Az irodalma egyre nagyobb és értelemszerűen mind több részlet kerül elő, amelyek segítségével egyszer majd megérthetjük a problémát.

A közelmúltban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ajánlás-tervezetet tett közzé. Az lényegében a betegtámogató programokban érdekelt szereplők számára etikai-kódexként működne. Lenne ennek értelme?

Azért van értelme, mert a gyógyszerpiac jelentős része ugyan alaposan szabályozott, ám a paragrafusok egyike sem szól még arról, milyen egy jó betegtámogató program. Hogyan kell azt jól, jogszerűen, etikusan csinálni. Az OGYÉI honlapján egyébként nagyon sok olyan határozat van, amelyek a gyógyszerismertetéssel vagy kereskedelmi gyakorlattal kapcsolatosak. Ezekben találhatók olyan utalások, hogy egyes cégeket azért büntettek meg, mert burkolt betegtámogató programokat végeztek. Éppen a szabályozatlanság miatt lehet nagyon sokféle hibát véteni.

Tudna mondani néhány példát arra, hogy milyen „hibákat” véthetnek a terápiamenedzsment programok szereplői?

Minél nehezebben körülhatárolható egy kérdéskör, annál nehezebb egy-egy tevékenység jogszerűségét megítélni. Nagyon sok mindent nem tudunk. Például, hogy lehet-e egy-egy termékre betegtámogató programot kiírni, vagy csak terápiás területre? Egyébként ebből az anyagból sem derül ki pontosan, tehát ez egy visszatérő kérdés. Ahogyan az is, hogyan kell egy betegtámogató programnak a célját meghatározni úgy, hogy még véletlenül se minősíthessék azt egy orvostudományi kutatásnak. Hol vannak ennek a határai? Az orvostudományi kutatás célját elég általánosan meghatározták az egészségügyi törvényben: a betegség kórismézésének, diagnózisának, terápiájának javítása, okainak és eredetének jobb megismerése. Ebbe nem szabad belecsúsznia egy betegtámogató programnak, mert az orvostudományi kutatás már engedélyköteles tevékenység. Hasonlóan problémás az orvosnak a saját feladatából eredő tájékoztatási kötelezettsége, illetve annak határai. Ez is „összecsúszhat” egy betegtámogató programmal. Ennél jóval „rázósabb” terület lehet a gyógyszerforgalmazó és az orvos közötti kapcsolat, információáramlás. Vagyis az, amikor a beteghez kötődő információ kerül ki az orvostól, illetve amikor a gyógyszergyár valamilyen módon – közvetlenül vagy közvetve – a saját termékéről közöl információt az orvossal.

A teljes interjú a marketingpirula.hu portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink