• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegút a várólistán: lerövidíthető a kórházi várakozás

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Néhány naptól akár hetekig, s nem ritkán hónapokig terjedhet a kórházi szakrendelések várakozási ideje.

Kaposváron az országos átlagnál kedvezőbb a helyzet. Időpont nélkül beülni a váróba: ezt azonban sem egy olvasónk, sem a kórház nem javasolja. A kórházi várólisták régi ismerőseink. Sok éve már azok szerepelnek rajta, akiknek a szükségessé vált beavatkozás halasztható és tervezhető. Az ortopédiai, szemészeti műtétekre finoman szólva is van idő ráhangolódni: három-négy évet kell várni rájuk. Jellemzően országszerte – írja a sonline.hu portálja.

Kaposváron a szakrendelések és a szakambulanciák szoros együttműködésben állnak a Sürgősségi Betegellátó Centrummal. Az azonnali ellátást igénylő betegeket a centrum fogadja és látja el. Amennyiben a betegnél nem okoz egészségkárosodást, ha nem részesül azonnali ellátásban, úgy szakrendelésre kap időpontot - közölte a protokollról a kórház.

Az elmúlt években a szakrendelések is elkezdték használni az előjegyzési naptárt: részint a finanszírozás korlátai miatt időpontot kell kérni a látogatásukhoz. Ez a betegek jelentős része számára nem probléma, hiszen ha akut panaszuk van, azt a jó felszerelt sürgősségin a fentebb leírtaknak megfelelően rendezik. A betegek azonban abban az idillben szocializálódtak, hogy az egészségügy ingyenes, és azonnal jár minden kezelés mindenhol. Ez azonban még a fejlett világban sincs így. A betegek nyilván erősen szubjektív érzetei szerint azonban a tervezhető mezőbe kerülő ellátásokat mintha egyre távolibb jövőbe tolnák a kapacitásfelelős pénzügyi korlátok – jegyzi meg a portál.

Ha a szakrendelési időponttal rendelkező beteg túl hosszúnak találja a várakozási időt, akkor sem javasolt előzetes egyeztetés nélkül felkeresni a szakrendelést – javasolja a  Kaposi Mór Oktató Kórház igazgatótanácsa. Az ellátó egységben történő telefonos érdeklődés során üresedés, változás esetén új, elfogadhatóbb időpontot tudnak javasolni – emelte ki a kórház. Hangsúlyozva azt is, a meg nem jelent betegek időpontjának felhasználása tervezetten csak akkor történhet meg, ha a beteg előre lemondja azt. Ezért fontos a tudatos magatartás követése.

A belgyógyászaton néhány naptól néhány hétig terjed a várakozási idő. A gyermek-szakrendeléseken a betegség jellegétől függően néhány naptól egy hónapig terjedően adnak időpontot. A szemészet és az ortopédia a legleterheltebb, három hónapot kell várni átlagosan. A bőrgyógyászaton nyáron kevesebben jelennek meg, szabad időpont esetén gyakran még aznap ellátják a betegeket, az év többi részében átlagosan egyhónapos az előjegyzési lista. A fül-orr-gégészeti, a nőgyógyászati és a sebészeti szakrendeléseken egyhetes várakozásra lehet számítani.

Az intézményi várólista egyes beavatkozások esetén változó, esetfüggő. A betegek saját azonosító adataikat használva nyomon tudják követni a kórház honlapján a várólistán aktuálisan elfoglalt helyüket. A betegellátó egységekben tudnak tájékoztatást kérni a műtét várható idejével kapcsolatban. A várólistára kötelezett egyes beavatkozások várakozási ideje Kaposváron a protézis-beültetéseknél 2017, a szürkehályog-műtéteknél és a sebészeti (epe-, hasfali és lágyéksérv-, visszér-) műtéteknél 2014. eleje.