• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hazatért a békési újszíves férfi

Lapszemle Forrás: beol.hu

Rendkívül nehéz anyagi körülmények közt kell vigyáznia egészségi állapotára egy békési újszíves férfinak.

A hét elején hazatérhetett békési otthonába a június 21-én Budapesten szívátültetésen átesett Pikó Mátyás. Az ötvenhét éves férfi lapunknak elmondta, a körülményekhez képest jól érzi magát, de a következő három hónapban nagyon vigyáznia kell, mert még a legapróbb fertőzés is súlyos gondokat okozhat – írja a beol.hu portálja.

Pikó Mátyás évek óta küzd szívproblémákkal, s 1999-ben már egy infarktuson is túlesett. Felépülése után segédmunkásként helyezkedett el, míg 2005-ben összeházasodtak feleségével, Erikával. Egy évvel később pedig megszületett kislányuk, Petra.
Idén már éreztem, hogy folyamatosan gyengülök, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire nagy a baj — mesélte a férfi, aki június elején éppen háziorvosánál lett rosszul. Mint azt a Békési Újság megírta, előbb a békéscsabai kórház intenzív osztályára, majd Szegedre, végül a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikájára került.

Sajnos hamar nyilvánvaló vált, hogy csak akkor élhetek tovább néhány napnál, ha új szívet kapok — mondta Pikó Mátyás, aki elárulta azt is, hogy a transzplantációt megelőző és az azt követő napokból nem igazán emlékszik semmire. Felesége, Pikóné Varga Erika hozzátette, az orvosoktól úgy tudják, hogy férjét több alkalommal is újra kellett éleszteni. Mindketten csodának nevezték, hogy a kritikus időszakban, alig néhány nap alatt sikerült megfelelő szívet találni.

Pikó Mátyás új szíve külföldről érkezett. Mint ismert, hazánk 2012 elején csatlakozott az Eurotransplanthoz, a nemzetközi szervallokációs szervezethez, aminek célja, hogy a tagországok betegei sürgős esetben külföldről is kaphassanak szervet. Tavaly egyébként 22 szívátültetést hajtottak végre Magyarországon – jegyzi meg a portál.

Miközben a férfi a műtét után lábadozott, szeretteinek is komoly feladata adódott. Mivel a szívátültetés után már egy kisebb fertőzés is végzetes lehet, ki kellett alakítaniuk egy steril, könnyen és folyamatosan fertőtleníthető szobát. Az önkormányzat koordinálásával gyűjtés kezdődött, míg a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió Szeretetszolgálata értesülve a helyzetről, rögtön a nehéz anyagi körülmények között élő család mellé állt, s biztosították a szükséges alapanyagokat a megfelelő környezet kialakításhoz. A munkát a család végezte el.

– Nagyon hálásak vagyunk a szervezetnek — hangsúlyozta a Mátyás király utcai otthonában a házaspár. Nélkülük aligha sikerült volna a steril helyiséget megteremteni.

A férfi az elmúlt hetekben egyébként több mint húsz kilót fogyott, az orvosai a lelkére is kötötték, hogy próbáljon megerősödni, ami viszont nem lesz egyszerű feladat, hiszen nem ehet akármit. A fagyasztott alapanyagoktól például teljesen eltiltották, de jó néhány más termék is szerepel a tilalmi listán. Látogatókat csak szájmaszkban fogadhat, hiszen a fertőzések elleni védekezés kulcsfontosságú a férfi lábadozása szempontjából. Jól érzem magam. Korábban, ha már megmozdultam, fulladtam. Mostanra ez elmúlt. A legfontosabb azonban az, hogy újra együtt lehetünk — fogalmazott a férfi, aki elárulta azt is, hogy az első három hónap különösen kritikusnak számít, de egy éven keresztül az átlagosnál is jobban kell vigyáznia magára.