• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Beteljesült anyaság

Lapszemle Forrás: feol.hu

Kitartással, saját utat járva sikerült legyőzni egy női betegséget.

Egyre több nőről derül ki, hogy érinti az endometriózis. A számos kellemetlenséget, akár meddőséget okozó betegség leküzdhető, amint azt egy fiatal édesanya példája is mutatja. A babakocsiban békésen alvó, közel 10 hónapos Lola még nem tudhatja, mekkora örömöt jelentett érkezése, és mennyit vártak rá. Édesanyja, a harmincas éveiben járó Tamás-Györök Melinda is azok közé tartozik, akiket érint, vagy legalábbis érintett a sokaknak még ma is idegenül hangzó endometriózis nevű betegség, amelynek jelenléte egyre több nőnél mutatható ki. Kialakulásának okát pontosan egyelőre nem tudják, feltételezések vannak: egyesek a civilizált életmóddal, az azzal járó stresszel, a megváltozott táplálkozási szokásokkal magyarázzák, mások hormonális, illetve immunrendszeri gondokra vezetik vissza, s lelki okokat is emlegetnek – írja a feol.hu portálja.

Endometriózis akkor alakul ki, amikor az egyébként a méhen belül elhelyezkedő méhnyálkahártya (az endometrium) a méhen kívülre, sőt, esetleg a hasüregen is kívülre kerül. Tünetei részben abból adódnak, hogy a menstruációs ciklus változása ezekre a szövetrészletekre is hat. Ám míg a méh belsejéből a nyálkahártya a menstruáció alatt kilökődik, ezekben az endometriózis-szigetekben ez nem történik meg. Ciszták alakulhatnak ki, vérzés, hegesedés következhet be, s a betegség rosszabb esetben meddőséghez vezethet, egyéb egészségügyi, közérzeti problémák okozója lehet. Mivel kívülről nem látszik, sőt, ultrahanggal sem mindig fedezhető föl, sokszor csak akkor derül fény az endometriózisra, amikor valamely műtét során, vagy átjárhatósági vizsgálat miatt sebészeti, laparoszkópiás módszerrel átnézik a hasüreget.

A gyógyítás sem egyszerű folyamat, vagyis inkább a tünetek kezelése, hiszen az endometriózis sokszor nem tűnik el véglegesen. Az orvosok a műtétet, utána esetleg a gyógyszeres kezelést alkalmazzák.

Van, aki az ösztrogénszintet emelő ételek mellőzését előíró diétával, életmódváltással, alternatív módszerekkel próbál megszabadulni az endometriózistól. S maga a terhesség létrejötte, az annak következtében kialakuló hormonális változások is megszüntethetik teljesen vagy átmenetileg az endometriózist. Csakhogy sokszor maga a betegség az áldott állapotba kerülés gátja – húzza alá a portál.

Melindának először hat évvel ezelőtt, spontán úton sikerült teherbe esnie, de a gyermek akkor nem maradt meg. Ezután az orvosok azt mondták, próbálkozni kell újra, amit ők meg is tettek, folyamatosan, ám nem sikerült megfoganni. Így ment ez évekig, majd jártak vizsgálatokra, hogy megtudják, mi lehet az ok.

– Négy évig nem derült ki konkrétan semmi – mesélte Melinda. Az első átjárhatósági vizsgálat során nem találtak rendellenességet, és az összes többi eredményünk is jó volt, így az orvosok azt mondták, várni kell, idő kérdése az egész. Ezt elfogadtunk, ám közben teltek az évek, és egyre türelmetlenebbek lettünk. Ekkor már lehetett inszeminációra menni, amit többször megpróbáltunk, eredmény nélkül, majd következhetett volna a lombik. Ezt azonban valahogy sem a férjem, sem én nem akartuk, úgy éreztük, nem a mi utunk. Ám mivel továbbra is sikertelenül próbálkoztunk, és semmi egyéb nem vezetett eredményre, beadtuk a derekunkat. Budapestre kerültem a János kórházba. Itt ismét átfogó vizsgálatot kértek, és ekkor derült ki, hogy endometriózisom van.