Az Unió betiltotta a füstölt szalonna (smoky bacon) ízesítésű csipszet, mert növelheti a rák és az örökletes betegségek kockázatát.
Betiltotta az EU az egyik legnépszerűbb ízesítésű, angol gyártású csipszet, mert szakemberek szerint komoly egészségügyi problémákat okozhat - írja a velvet.hu.
Komoly kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amely megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák némelyike potenciális egészségügyi problémákkal járhat. A kutatási eredmények nyomán az Unió betiltotta a füstölt szalonna (smoky bacon) ízesítésű csipszet.
Magyarázatukban a kutatók a jellegzetes füstös ízeket a genotoxicitással hozták összefüggésbe, amely „bizonyos vegyi anyagok sejtekre gyakorolt genetikai károsító képességét” jelenti. „A sejten belüli genetikai információ megváltozása vagy mutációja növelheti az olyan állapotok kialakulásának kockázatát, mint a rák és az örökletes betegségek” – hívták fel a figyelmet. Hozzátették: az ilyen típusú toxicitás esetében nem lehetséges „biztonságos szintet meghatározni”. Úgy tűnik tehát, hogy a legrosszabb forgatókönyvek megelőzése érdekében a népszerű füstölt szalonnás csipszek teljes körű betiltása a cél.
További részletek a cikkben.