• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betiltották az EU-ban a népszerű, de egészségtelen csipszet

Lapszemle 2024.06.05 Forrás: Velvet
Betiltották az EU-ban a népszerű, de egészségtelen csipszet

Az Unió betiltotta a füstölt szalonna (smoky bacon) ízesítésű csipszet, mert növelheti a rák és az örökletes betegségek kockázatát.

Betiltotta az EU az egyik legnépszerűbb ízesítésű, angol gyártású csipszet, mert szakemberek szerint komoly egészségügyi problémákat okozhat - írja a velvet.hu.

Komoly kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amely megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák némelyike potenciális egészségügyi problémákkal járhat. A kutatási eredmények nyomán az Unió betiltotta a füstölt szalonna (smoky bacon) ízesítésű csipszet.

Magyarázatukban a kutatók a jellegzetes füstös ízeket a genotoxicitással hozták összefüggésbe, amely „bizonyos vegyi anyagok sejtekre gyakorolt genetikai károsító képességét” jelenti. „A sejten belüli genetikai információ megváltozása vagy mutációja növelheti az olyan állapotok kialakulásának kockázatát, mint a rák és az örökletes betegségek” – hívták fel a figyelmet. Hozzátették: az ilyen típusú toxicitás esetében nem lehetséges „biztonságos szintet meghatározni”. Úgy tűnik tehát, hogy a legrosszabb forgatókönyvek megelőzése érdekében a népszerű füstölt szalonnás csipszek teljes körű betiltása a cél.

További részletek a cikkben.