• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bevezetés a tudásiparba: alkimisták a Richterben

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A programot kezdetektől támogatja a nagyvállalat, mert pontosan illeszkedik stratégiai koncepciójához.

Az ország legnagyobb gyógyszervállalata, az immár nemzetközi méretekben is erősen terjeszkedő Richter mind nagyobb erőfeszítéseket tesz azért, hogy az egyetemeken, a közép- és általános iskolákban ösztöndíjakkal növelje az érdeklődést a biológiai, kémiai tudományok iránt. De ezen túl is speciális programok egész sorát támogatja annak érdekében, hogy a fiatal korosztály megismerje és megkedvelje ezeket a tárgyakat. Ezt a célt szolgálja az Alkimistatábor is, amely 11. éve működik a Vegyészeti Múzeum aktív közreműködésével - adta hírül a Népszabadság.

Tanulás vakáció idején
A magyarországi kémia és vegyipar alkotásainak megőrzésére jött létre 1963-ban a Magyar Vegyészeti Múzeum. (Ma: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeuma). Az intézmény a gyűjtemények gyarapításán, a tárgyak és dokumentumok feldolgozásán, bemutatásán túl múzeumpedagógiai feladatokat is ellát. Szorosan illeszkedik ehhez a programhoz a tíz éve létrehozott Alkimistatábor, ahol a kémia iránt érdeklődő diákokat fogadják a nyári vakációban.

A tábor sikerét bizonyítja, hogy évről évre visszatérő lakói vannak. A közel 20 fős csoportokban olyan diákok is vannak, akik immár ötödik alkalommal vesznek részt az Alkimistatábor foglalkozásain. A tábor szakmai irányítója Kapocsi Margit Katalin kémiatanár, aki 2004-ben a kémiaoktatás-ban elért eredményeiért átvehette a Richter gyógyszervállalat által alapított „A magyar kémiaokta-tásért" egyik díját.

Ezt a jelentős programot kezdetektől támogatja a nagyvállalat, mert pontosan illeszkedik az oktatásfejlesztés érdekében kidolgozott stratégiai koncepciójához. A Richternél úgy látják, hogy a felnövekvő generáció természettudományos szemléletének alakításában kiemelkedő szerepe van az Alkimistatábornak.

A társaságnál dolgozómunkatársak gyermekei számára a Richter Munkavállalói Jóléti Alapítvány minden évben meghirdeti és a részvételi díj részbeni vagy teljes átvállalásával támogatja a 13–18 éves fiatalok részvételét az Alkimistatáborban. Ezenkívül házigazdaként is fogadja a táborlakókat: idén 11. alkalommal jártak a gyerekek a Richter dorogi fióktelepén, ahol évente változatos, tartalmas programot állítanak össze számukra a szakemberek.