• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bezárják a halmozottan sérült fiatalokat nevelő békéscsabai Napraforgót

Lapszemle MA 06:08 Forrás: Telex
Bezárják a halmozottan sérült fiatalokat nevelő békéscsabai Napraforgót

Az ellátottak biztonsága, és méltóságteljes ellátása érdekében jól képzett szakembereket alkalmaztak az előírtnál magasabb létszámban.

„Hetek óta, pontosabban augusztus 2-a óta hitetlenkedve állunk mi, súlyosan, halmozottan sérült fiatalokat nevelő szülők azon bejelentés, tájékoztatás előtt, hogy a békéscsabai MKBME Napraforgó Központ Fogyatékosok Nappali Intézményének működése szeptember 1-től felfüggesztésre kerül” – írja az egyik érintett szülő a Facebook-oldalán. Mint hozzáteszi, azóta már nem is felfüggesztésről, hanem bezárásról van szó, ami 16 családot érint, a családtagok pedig kétségek között és bizonytalanságban töltik mindennapjaikat - írja a Telex.

A bezárás oka a pénz a szülő szerint. „Túl sokba kerülnek a gyermekeink, mert magas támogatási szükségletük van” – teszi hozzá. Mint közli, tudják, hogy a pénz nagy úr, de ezt a hírt szerinte nem két hónappal a szolgáltatás megszüntetése előtt kell bejelenteni. Időközben egy újabb posztból kiderül, az intézmény október 4-ig kapott haladékot, de a szülő nem kívánja senkinek, hogy átélje azt, amit ők most mindennap.

A Telex felhívta a Napraforgó Központot eddig fenntartó Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületét is az ügyben. Kovács Ágnes, a szervezet elnöke elmondta, hogy az intézményt azért kellett bezárni, mert elfogyott a finanszírozásra fordítható pénz. Közölte, hogy az elmúlt években a nappali intézményt csak jelentős egyesületi hozzájárulással tudták működtetni. A gondozottak ellátását, annak nehézsége miatt más nem vállalta.

Az elnök hozzátette, hogy az ellátottak biztonsága, és méltóságteljes ellátása érdekében jól képzett szakembereket alkalmaztak az előírtnál magasabb létszámban. Az ellátást közvetlenül végző gondozók bérköltsége 2024-ben októberig megközelítőleg 30 millió forint volt, az állami normatíva erre az időszakra viszont csak 12,7 millió forint, a békéscsabai önkormányzat támogatása pedig 600 ezer forint, mondta Kovács Ágnes.

A lap megkereste a belügyminisztérium fogyatékosságügyi államtitkárságot, hogy tud-e tenni valamit a konkrét ügyben a tárca, és hogy megoldottnak tartják-e a súlyosan-halmozottan fogyatékosok magyarországi ellátását, ha pedig nem, akkor tervezik-e a rendszer felülvizsgálatát szakmai-finanszírozási szempontból.

A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztály kurta válasza szerint a tízezer fő lakosságszámú településeken a fogyatékos személyek nappali ellátása az önkormányzat kötelező feladata, az állam normatív támogatást biztosít a feladatellátáshoz.

További részletek a Telexen.