• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bírja a terhelést az Dunaújvárosi kórház

Lapszemle 2020.05.14 Forrás: feol.hu
Bírja a terhelést az Dunaújvárosi kórház

Nem azonnal, hanem fokozatos módosításokkal vezetjük vissza a tervezett ellátásokat.

Fontos támaszpontja a megyei egészségügyi ellátásnak Székesfehérvár mellett Dunaújváros is – írta a feol.hu, a lap Mészáros Lajost, a kórház főigazgatóját kérdezte.

Mi mindent írt át a rendkívüli állapot a dunaújvárosi kórház életében abban az értelemben, hogy a térség egyik meghatározó egészségvédelmi és ellátó centruma Fejér megyében?

– Az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően korlátoznunk kellett, illetve megszüntettük a tervezett, nem sürgős ellátási formákat és heteken keresztül kizárólag a sürgősségi és a járvány­ügyi ellátást végeztük. Ebben változás csak a múlt hét hétfőjétől (május 4-től) van. Nem azonnal, hanem fokozatos módosításokkal vezetjük vissza a tervezett ellátásokat. A kórház életében mindez azzal járt, hogy sok területen felszabadult munkaerő, sok területen pedig éppen, hogy nagyobb munkaigény merült fel. A járványügyi ellátás irányában nagyobb átcsoportosításokat hajtottunk végre. Központi utasításra a belső ágyszámokat is módosítottuk. Például a fertőzőosztály ágyszámait kiterjesztettük más szárnyakra is, ahol addig más ellátás folyt, és az intenzív kapacitást is fel kellett futtatni. Ez részben orvosigáz-, oxigénvételi helyek kiépítését jelentette, illetve a felszabadult helyekről olyan ágyak bevonását is, ahol már korábban volt orvosi gáz kiépítve. Ilyen például a műtőébredő. A műtéti tevékenység erősen lecsökkent, és ezeket az intenzív kapacitásokat át lehetett csoportosítani lélegeztetési igény kielégítésére.

Nyilván ön sem tudja elzárni magát a közösségi médiában zajló maszkok és egyéb mentesítők hiányát vizionáló véleményektől.

– Kérem, tekintsünk a valóságra! Minden védőfelszerelés a rendelkezésünkre áll. Köztudott, hogy katonai parancsnokokat is vezényeltek a kórházak élére, akik ezt nagyon szigorúan felügyelik: védőfelszerelések rendelését, beérkezését, felhasználását. Kórházunkban ez teljesen rendben megy, négyhetes készlet áll rendelkezésünkre, amit mindig pótolunk. Nyilván március közepén a patikákból a maszkkészlet szinte azonnal elfogyott, de sem hiányt, sem pánikot nem tapasztalok.

A vírushoz való viszonyunkban milyen állapottal jellemezhető a jelenlegi helyzet, ha a különböző vírusgörbéket nézzük?

– Nyugodtan mondjuk ki, kellő időben történtek a kormány intézkedései, sikerült ellaposítani a járványgörbét, nem került át extrém terhelés a kórházakra, így a dunaújvárosira sem. Voltak eseteink, és nemcsak a konkrét kimutatott esetek, de általában 30 körüli megfigyelt beteg van, akik tüdőgyulladással, típusos tünetekkel fekszenek itt és elvégezzük rajtuk a tesztet. Nem mindegyikük lesz pozitív, de már önmagában megterhelő az, hogy el kell őket különíteni. Ennek nagyobb helyigénye van és védőfelszerelést is kell biztosítani a dolgozóknak, melyet minden ellátás után cserélni kell, a folyosókon pedig extra fertőtlenítést kell végezni. Ez önmagában elég nagy terhelés egy kórháznak. Továbbiak a cikkben