• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bíróság elé kerülhetnek a kórházügyek

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Bírósághoz fordul a Fidesz a fővárosi Bajcsy-kórház több gyanúsnak vélt ügye miatt.

Pesti Imre képviselő közölte, a Fidesz kikérte a fekvőbetegellátó intézmény néhány szerződését, és azt tapasztalták, hogy előnytelen kontraktust kötöttek némely magánvállalkozással. A CT-MR szolgáltatásokat például úgy kapta meg korábban egy cég, hogy előre meghatározott bevételt garantált neki a közintézmény, függetlenül attól, miként alakul a finanszírozás alapjául szolgáló betegforgalom.

Pesti Imre hangsúlyozta: ez a megállapodás egyoldalúan hátrányos a kórháznak, s úgy juttatja a magánvállalkozást biztos bevételhez, hogy az semmilyen kockázatot nem vállal. Egy sok évvel ezelőtti másik ügyben is bírósághoz fordul a Fidesz. Hatalmas beruházás folyt az intézményben, egyebek mellett új műtéti tömböt alakítottak ki a főváros és az állam tízmilliárdos támogatásával. Pesti Imre szerint azonban a munkálatokat tudatosan túlárazták. Mint mondta: egy levelében Kökény Mihály korábbi szocialista egészségügyi miniszter - jelenleg az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke - is erre hívta fel a figyelmet. Arra a kérdésre, hogy miért csak évekkel az események után tesz feljelentést a Fidesz, Pesti Imre úgy fogalmazott: a korábbi főigazgató idején számos írásos dokumentumhoz, szerződéshez nem tudtak hozzájutni. Megjegyezte: az említett két ügyben már elkészültek a bírósági beadványok, amelyeket hamarosan el is küldenek.

A harmadik ügyben viszont már be is adták a keresetet a bírósághoz, ebben megtámadták az új főigazgató kinevezését - mondta az ellenzéki politikus. Ismert: tavaly október végén több fővárosi fekvőbeteg-ellátó intézmény -köztük a Bajcsy-kórház - élére is meglehetősen zavaros körülmények között választott vezetőt a fővárosi közgyűlés. A Bajcsy esetében valaki életveszélyesen megfenyegette az egyik jelöltet, Vályi-Nagy Istvánt, így ő visszalépett.

A befutó végül Trombitás Zoltán ellenében - a szakbizottság javaslatával szemben - Kálmán Sándor lett. A Fidesz azért támadta meg a bíróságon a főigazgatói kinevezést, mert a jelölt érvénytelen pályázatot nyújtott be, nem volt meg ugyanis a vezetői gyakorlata. Kálmán Sándor úgy nyilatkozott: nyugodt, mert a Fővárosi Önkormányzat főjegyzőjének álláspontja szerint is megfelelő vezetői gyakorlattal rendelkezik. A CT-MR-szerződéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kontraktus egykor talán valóban aggályos lehetett, de az azóta eltelt évek alatt bebizonyosodott, hogy a betegszám soha nem volt olyan alacsony, hogy a kórház ráfizessen. Az évekkel ezelőtti „nagyberuházásról" pedig annyit mondott: nem a kórház vezetői, hanem a Fővárosi Önkormányzat illetékesei bonyolították a pályázatokat, a beruházók kiválasztását, így - ha szabálytalanság történt - akkor annak felelőseit ott kell keresni.

Legolvasottabb cikkeink