• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Biztonságos a szegedi termelői kolbász

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Ha a pestóban gyanús, vajon a kolbászban mérgez-e a kolbászhús?

Mi tartjuk a disznót, a takarmányt is mi állítjuk elő, a kolbászt, sonkát, szalonnát ellenőriztetjük, megvan minden papírunk, engedélyünk – mondta Rostás Zoltán szegedi termelő, aki mangalicából állít elő finomságokat – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja. Mielőtt az állatot a vágóhídra visszük – folytatta a szegedi termelő –, az állatorvos megvizsgálja, ez az első lépcső. Majd a vágóhídon mintát vesznek a lapockából. A féldisznó ezután visszakerül hozzánk: elkészítjük belőle azt az 5-féle terméket, amiket árusítunk. Mindegyikből fél kilót Szegedre, egy magáncég laborjába viszünk: nem azonnal, a kolbászt például a füstölés, érlelés után, vagyis másfél hónap múlva. Itt szalmonellára és lisztériára vizsgálják be, ez 8-10 ezer forintunkba kerül. Általában egy hét alatt kiadják a papírokat.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága igazgatója, Farle Csaba részletes tájékoztatást adott arról, hogy 2010 óta, a kistermelői élelmiszer-előállítás szabályozása óta milyen előírásokat kell teljesíteniük a termelőknek. Akik állati termékeket állítanak elő, azok olyan hatósági állatorvosi bizonyítványt kapnak az állatorvostól a helyszíni szemlén, amelyet évente meg kell újítani. A termelőket regisztrálják: Csongrád megyében 1046-ot vettek nyilvántartásba. Ők csak a megyében árusíthatnak meghatározott mennyiségi határig, vagy legfeljebb a székhelyüktől számított 40 kilométerre – így akár más megyébe – vihetik el az árujukat.