• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Biztos kezdetet adnak a gyerekeknek

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sátorkórházat vitt Barcsra.

Az ideiglenes kórházban szakorvos dolgozott, hogy elvégezze a megfelelő szűrővizsgálatokat, például szemészet, ortopédia, gyerekgyógyászat, bőrgyógyászat területén. Szalay László, a nemzetközi missziós orvoscsoport vezetője úgy nyilatkozott: nyolc hátrányos helyzetű kistérségben, és hat jellemzően mélyszegénységgel telített közösségben végeznek vizsgálatokat, melyek alapvető célja, hogy megtalálják a gyerekekben azt a bajt, ami tíz év múlva még súlyosabb problémákat okozhat, például magas vérnyomás, cukorbetegség – írja a sonline.hu portálja.

Emellett a Látás ajándékba programmal a rosszul látó gyerekek vizsgálják, és a lurkók egy-két hét múlva ingyen kapnak szemüveget. Emellett a fogorvos akár barázdát is zárt, és a bőrgyógyász is a gyerek kezébe adta azt a szert, amivel például egy bőrgyulladás kezelhető – fűzte hozzá Szalay László.

Az orvoscsoport először az Ormánságba látogatott el, a szűrések következő helyszíne pedig Kadarkút lesz. Jó hír, hogy a gyerekek az országos átlaghoz viszonyítva a hátrányos helyzetű terülten is hasonlóan jó egészségügyi feltételeknek örvendenek, csupán a táplálkozás és higiénés körülményeik mások.

Közben lezárult az előkészítése egy kettő éves, úgynevezett Gyermekesély programnak, melyben a barcsi kistérség kiemelt szerepet kaphat. A projekt alapvetően szociális munka és átfogó közösségfejlesztés annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek élethelyzete, jövőbeni esélyei javuljanak.

Németh Nándor, a szakmai megalapozást végző Máltai Szeretetszolgálat régiós koordinátora kiemelte: fél éve dolgoznak az előkészítési munkálatokon, így elkészült egy százoldalas kistérségi tükör az adottságokról, a képességekről, problémákról, lehetőségekről, a szolgáltatásokhoz való hozzáférésekről. A pályázat kötelező eleme az intézményfejlesztés is, így létre kell hozni egy közösségi szolgáltató házat, központi településként egy „gettósodó" faluval, amely a barcsi térség esetében Istvándi lesz. Emellett négy, úgynevezett „biztos kezdet gyerekházat" is nyitnának, ezek helyszíne Darányban, Csokonyavisontán, Babócsán és Barcson – fűzte hozzá Németh Nándor.

A megvalósítás a jövő év első negyedévében kezdődhet.