• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyben a krónikus betegek gyógyszerellátása?

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A gyógyszerkassza jelentős csökkentését tervezi az állam, a tavalyinak mintegy felére zsugorodhat a büdzsé.

De mi lehet a következménye a változásoknak? A háziorvosok és a gyógyszerészek napról napra szembesülnek a gyártókat érintő megszorításokkal és ezek következményeivel. Attól tartanak, hogy az újabb kilátásba helyezett lefaragás egyes esetekben tényleges gyógyszerhiányhoz vezethet. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által meghatározott gyógyszerkasszában ugyanis jelenleg húszmilliárd forinttal magasabb a túlköltés az előirányzathoz képest. Ahhoz, hogy tartani tudják a második Széll Kálmán-tervben megfogalmazott további elvárásokat — idén tízmilliárdos, jövőre negyvenmilliárd forintos elvonás a kasszában —, hatásos eszköz lehet az úgynevezett spanyol modell, melynek lényege, hogy a régebb óta támogatott, úgynevezett innovatív gyógyszerek árát csökkentik – olvasható a szoljon.hu portálján.

A kormány legújabb terve akár 700 ezer súlyos és, vagy krónikus beteg gyógyszerellátását is veszélyeztetheti — hangsúlyozta a minap az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, Leitner György, aki mindezt a következő adattal támasztotta alá: egy év alatt, csak az eddigi változások következtében 188 készítménnyel szűkült a magyar gyógyszerkincs. Ennyi orvosság forgalmazását szüntették be itthon a gyártók, akik 80 %-ban most úgy nyilatkoztak az egyesületnek: kénytelenek lesznek további orvosságokat kivonni a piacról, ha a kormány újabb szigorításokat léptet életbe.

Az egészségbiztosító illetékesei többször is kiemelték az elmúlt időszakban: egyetlen beteg sem marad patikaszer nélkül, mert minden gyártásból kivont terméknek létezik helyettesítője. Az utóbbi tervek hallatán azonban az OEP-nél sem titkolták: előbb-utóbb a drága orvosságra szoruló, a gyógyszereikhez ma még 100 %-s támogatással hozzájutó és a ritka kórokban szenvedő betegek terápiája is veszélybe kerülhet, ha a kormányzat továbbra is csak a számokat látja, de azok mögött az embereket már nem.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Elnöksége állásfoglalása szerint – írja a lap - a világban mindenhol alkalmaznak egy-egy kiadáscsökkentő eszközt a gyógyszerkassza túlköltése ellen, nálunk azonban mindent egyszerre vetnek be. Az egészségügy minden szektora alaposan megsínyli ezt. Ennek következménye, hogy a beteg egyre kevésbé talál gyógyírt a bajára, a gyógyszertárak az elvonások miatt mind nehezebben tudják teljesíteni feladataikat.

Amennyiben az intézkedéseket valóban véghez viszik, több száz gyógyszertár a mainál is még nagyobb bajba kerülhet, a betegek pedig valóban magukra maradhatnak. Mindez elgondolkodtató, ha tudjuk: körülbelül 8 évvel élünk kevesebbet, mint európai társaink. A hazai gyakorlat még mindig az, hogy az egészségi állapotunkon leginkább gyógyszerek segítségével szeretnénk javítani. Egy felmérés szerint a megkérdezett betegek 80 %-a az orvosságokban bízik. A betegségek megelőzése változatlanul nem eléggé hangsúlyos. Az életmódváltás, a mozgás, az egészséges táplálkozás fontossága általában akkor kerül középpontba, amikor már diagnosztizálták a betegséget.

Rőczey Norbert, a megyei gyógyszerészkamara elnöke úgy véli, ideje lenne tudatosítani az emberekben, hogy az árváltozások mit is jelentenek valójában.

Az talán mindenki számára nyilvánvaló, hogy két alapvető fajtája van a gyógyszereknek, a támogatott, illetve nem támogatott készítmények. A támogatott gyógyszerek ára lassan 10 éve nem emelkedett, a térítési díj azonban a tb-támogatások mértéke miatt jelentősen változhatott — magyarázta a patikus, aki azt is hozzátette, ha az ár emelkedik, akkor a gyártó és forgalmazó jár jól, magát a beteget viszont rosszul érinti a változás. Ha a támogatás mértéke csökken, akkor viszont a gyártó, forgalmazó és beteg egyaránt rosszul jár, egyedül a támogatás mértékét meghatározó OEP-et, illetve a gyógyszerkasszát érinti pozitívan. Mivel időről időre módosul, melyek a legolcsóbb készítmények, melyeket kell ajánlaniuk a patikusoknak, lassan követhetetlenné válnak a változások. Mivel a készleten lévő gyógyszerek értéke is folyamatosan változik, egy-egy ilyen váltás több százezer forintos veszteséget is jelenthet, így egyre több patika jut a csőd szélére. Néhány hónapon belül akár több gyógyszertár is bezárhat megyénkben.