• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bokatörött lányt mentettek Baján

Lapszemle Forrás: baon.hu

Kis híján tragédiába torkollott egy kellemesnek ígérkező nyári kirándulás Baján.

Egy tíztagú társaság kerékpártúrára indult, majd a Vén-Duna Cserta-part környékén letelepedett pihenni. A szalonnasütés előtt számháborúzni kezdtek. Még szürkület előtt megtörtént a baj. Egyikük, egy 19 éves lány a vízparti fűzfára felmászott, ahonnan leesett. A mintegy 8-9 méteres zuhanás után a fájdalomtól jajgató lányhoz egyik társa hívott segítséget. A 112-t tárcsázta és megkezdődött a mentés – olvasható a baon.hu portálján.

Egy bajai férfi értesítette a 112-t. A telefonos szolgálat azonnal értesítette a Dunai Vízirendészet Rendőrkapitányság Főügyeletének TIK Központját, akik nekem szóltak. Két kollégám, Papp Zsolt és Ságodi Zsolt zászlósok siettek a helyszínre, amiről azt tudtuk, hogy a Cserta-parton a Vén Dunánál a régi fahíd közelében lehet. Ekkor már sötétedni kezdett. Telefonon keresztül próbáltam tartani a lelket a hívóban – idézte fel a történteket Mihálovics Enikő alezredes, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság körzeti megbízotti csoportvezetője.

A fiatal lány hatalmas szerencséjére nem a kőkemény agyagos talajra érkezett a zuhanás után, hanem a felázott fövenyre, ami tompította az esést. A társaság nem mozdította meg a sérültet. Amikor a fájó hátára panaszkodott, arra gyanakodtak, hogy megsérülhetett a gerince. A hatékony együttműködésnek köszönhetően a két kolléga az árvíz-védelmi rohamcsónakon a helyszínre szállította a kiérkező mentősöket, akik azonnal gerincágyra tették a sérültet. A Duna-hídnál lévő csónakleeresztőnél emelték át a mentőautóba. A hívástól számított fél órán belül kórházba került a lány. Nagyon szerencsés, hiszen egész héten esett, átázott a talaj. Oda autóval nem lehetett volna bejutni – részletezte Mihálovics Enikő.

Amikor a helyszínre értünk, tettük a dolgunkat. Igyekezni kellett, mert a hívás 21 órakor futott be a 112-re, és mire mi odaértünk, már besötétedett. Ságodi Zsolt zászlós azt hangsúlyozta: – Nagyon fontos a körültekintés, az odafigyelés, ha az ember kirándulásra indul, főként ha lakott területektől távoli helyekre. Szerencsére ez a mentés jól sikerült. De végződhetett volna másként is – fogalmazott Papp Zsolt zászlós.

A szerencsés kimenetelű mentésben a csapat segítségére volt Bokányi Zoltán szabadnapos mentőápoló is, aki hátországként a Duna parton maradt és segített a kapcsolattartásban, koordinálásban jegyzi meg a portál.