• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bölcsődei ellátás: Minden helyre hat gyerek vár

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A pályakezdő középréteg nem tudja megfizetni a gondozási díjat.

Magyarország rendkívül sokat költ családtámogatásra, ám ennek alig harmada jut a gyermekgondozási intézményekre, mint például a bölcsődékre. Miközben ezer kisgyerekre 135 önkormányzati hely jut, a fizetős "családi napközik" száma öt év alatt megtízszereződött - írja a Népszabadság Online.

Magyarország ezzel szemben nemzetközi viszonylatban is rendkívül sokat költ családtámogatásra, ám ennek alig harmada jut a gyermekgondozási intézményekre. A bölcsődékre például. A bölcsődei férőhelyek száma a rendszerváltozás után 2005-ben volt a legkevesebb – nem érte el a 24 ezret –, majd 2010-ben jött egy ugrásszerű, húszszázalékos növekedés. Ez viszont nem a bölcsődeépítések eredménye volt, hanem annak „köszönhető", hogy egy tollvonással húsz százalékkal megemelték a csoportlétszámokat. Így most a korábbi 10 helyett 12 gyerek járhat egy csoportba. Tavaly további kétszázalékos férőhelybővítés történt, ami 28 új bölcsőde és 844 új férőhely létrehozását jelentette.

Ám ez sem a nagyarányú építkezések, hanem részben egy jogszabályi könnyítés miatt van: minden harmadik új intézmény óvodával integráltan működő bölcsőde, az új férőhelyek 15 százalékát óvodában létrehozott bölcsődei csoportok számára alakították ki. Így aztán nem csoda, ha a várólisták végeláthatatlan hosszúságúak, még úgy is, hogy a bölcsődék kihasználtsága több mint százszázalékos. A KSH adatai szerint 2012-ben a 709 bölcsődébe 36 635 férőhelyre 37 017 kisgyermeket írattak be. Aki nem jut be, választhat a magánbölcsik és a családi napközik közül, csakhogy ez drága mulatság: a havi díjak 30 ezer és 100 ezer forint között mozognak.

– A gondozási díj sokakat elriaszt: bevezetése óta csökkentek a várólisták és nőtt a kimaradók száma – mutat rá Scheer Ferencné, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője. – Elsősorban az egykét gyermekes, pályakezdő középréteg „tűnt el". Egy kétgyermekes, fiatal pedagógus–szociális munkás házaspár már keres annyit, hogy díjat kelljen fizetnie, ugyanakkor egy esetleges lakáshitel vagy albérlet fizetése mellett ez akkora pluszkiadás, hogy az anyának inkább megéri otthon maradni –mondja a szakember.