• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Boldogkői: Kuruzslók, sarlatánok kímélnek!

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Az autentikus orvoslást szidják az orvosi szakma árulói is, akik a jobb anyagiakért hajlandók megtagadni esküjüket.

Az egészségügy a társadalom talán legdemokratikusabb területe, hiszen itt bárki bármit szabadon állíthat, sőt akár árulhat is, ha megfelelően végzi a címkézést. A tudományos orvoslás korában létezik egy alternatív megoldásokat kínáló középkori világ, amelytől nem követeljük meg, hogy bizonyítsa, terápiái valóban működnek. Az áltudomány hatalmába kerítette a populáris médiát, néptömegek bizalmát nyerte meg, sőt behatolt az egyetemekre is. A hazugság neve alternatív orvoslás - írja Boldogkői Zsolt egyetemi tanár, az MTA doktora a Magyar Időkben.

A XXI. századdal a modern tudomány korszaka köszöntött ránk. A legtöbben azonban csak élvezzük az értelem vívmányait, de nem értjük őket. Probléma nyilván a tudománnyal van, mert képviselői erkölcstelenek, felfedezé­seik pedig veszélyesek, természetellenesek, vagy kísértik a jó erkölcsöt és a teremtőt.

Sajnos a butaság zuhatagként ömlik az emberre a médiasztárok, a képzetlen tollforgatók és műsor­vezetők tolmácsolásában. Nem tehetnek róla, a tanulmányaikban nem került elő, honnan lehetne tudni, mi a hiteles tudás. Az autentikus orvoslást szidják az orvosi szakma árulói is, akik a jobb anyagiakért hajlandók megtagadni esküjüket. Gagyi szintű álorvosok, polihisztor paleopszichológusok és egyéb üzleti érdekeltséggel rendelkezők terjesztik az összeesküvés-elméleteket, miszerint a modern orvoslás a gyógyszeriparral szövetkezve a betegek életére tör, eltitkolja a hatásos gyógyszereket, illetve gátolja azok piacra kerülését.

Az összeesküvés-elméletek gyakran igazságmorzsákra épülnek. A gyógyszeripar néha valóban trükközni próbál, de a szigorú szabályozás és a nagy kockázat miatt ez az egyik legtisztességesebb ipari szektor. Tudjuk azt is, hogy sok orvos megvesztegethető a gyógyszergyárak által, és, hogy az orvoslátogatás célja nem pusztán a termékismertetés.

Az orvoslás által okozott magas halálozási gyakoriság, a türelmetlenség, a hálapénz, a magánbetegek állami infrastruktúrával való gyógyítása mind inflálja az orvoslásba vetett hitet. A hibák és tökéletlenségek ellenére az autentikus orvoslásnak nincs alternatívája. Tudomány nélkül nincs tudás, tudás nélkül nincs gyógyhatás, a hazugság talaján pedig csak újabb hazugság fakadhat.

A szakmának egyként kellene felállnia és kijelentenie, elég volt, de előbb a saját portát kellene kitakarítanunk - írja. A teljes cikk