• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Boldogkői Zsolt kapta az Év Ismeretterjesztő Tudósa díjat

Lapszemle 2023.11.30 Forrás: hirklikk.hu
Boldogkői Zsolt kapta az Év Ismeretterjesztő Tudósa díjat

"Az ismeretterjesztő munkám elején kialakult „pozitív tudós” képből sokak szemében „a gonosz tudós” prototípusává váltam."

Boldogkői Zsolt biológus kapta a Tudományos Újságírók Klubjától az Év Ismeretterjesztő Tudósa díjat. Sőt, egy kisbolygót is elneveztek róla! Az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára több mint tíz éve nem csak kutatással, oktatással és tudományos publikációk írásával foglalkozik, hanem ismeretterjesztéssel és az áltudományos nézetek elleni küzdelemmel, írja a hirklikk.hu

A biológussal készült interjúban elhangzik, hogy Boldogkői meegtisztelőnek tartja a díjat és persze nagyon örül is neki. Csaknem 12 éve foglalkozik tudományos ismeretterjesztéssel, de az utóbbi másfél évet leszámítva, gyakorlatilag semmilyen formális elismerést nem kapott erre. Emiatt szinte csupán szubjektív benyomásai voltak e munka hatásosságáról, sőt magáról az értelméről is. Az elmúlt évben a Magyar Orvosi Kamara tüntetette ki a „Közösségért” díjjal, ugyanebben az évben pedig Szeged városától kapta meg a „Pro Urbe” díjat. Az orvos közösség és a civil társadalom mellett most az újságírói szakma ismerte el a tevékenységét. "Ez nagyon fontos, hiszen azok mondják, hogy értelme van annak, amit csinálok, akikkel azonos célokért dolgozunk, ami a tudományról és annak társadalmi vonatkozásairól való hiteles tájékoztatás. Az ilyen visszajelzések azért is rendkívül fontosak számomra, mert motivációt jelentenek a jövőre nézve" - nyilatkozza. 

Hogyan élte meg, hogy a járvány alatt súlyos harcot kellett vívnia a járvány és a vírus tagadóival, és ezért sokan támadták?

Az alternatív orvoslással való küzdelem eléggé megedzett, úgyhogy nem vértezet nélkül álltam bele ebbe a „harcba”. Arra persze nem számítottam, hogy a járvány alatt ennyire elszabadul a pokol. A szellemi vezérek által feltüzelt laikusok sokféleképpen próbáltak támadni és hitelteleníteni, de ezekkel nem foglalkoztam, nem nagyon érintettek meg érzelmileg sem. A különféle fenyegetésektől sem tartottam, bár tisztában voltam azzal, hogy lehetnek zavarodott elmével megáldottak, akik árthatnak is. Az ismeretterjesztő munkám elején kialakult „pozitív tudós” képből sokak szemében „a gonosz tudós” prototípusává váltam. E szerep elfogadása viszont folyamatos belső küzdelmet igényelt. Nehéz volt még a tágabb szakmán belülről jövő, elsősorban irigység motiválta intrikák feldolgozása. A szakmai elismerések azért is nagyon fontosak, hogy az ember ne csupán szubjektíven érezze, van értelme a munkájának, hanem legyen külső visszacsatolása. 

A teljes beszélgetés a hirklikk.hu-n.