• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bőrrák: Ön is veszélyben lehet

Lapszemle Forrás: SZOLJON

Fontos, hogy a legkisebb gyanú esetén szakorvos lássa az anyajegyeket.

Az anyajegy a bőrön lévő barna folt vagy növedék. Több típusa van, vannak, amelyek rosszindulatúvá válhatnak — ez a melanoma, vagy festékes bőrdaganat. Bár nem túl gyakran fordul elő, de az óvatosság indokolt. Mindenkinek érdemes lenne évente szűrővizsgálaton részt vennie, de különösen fontos, hogy a legkisebb gyanú esetén orvos lássa az anyajegyeket. A rosszindulatú daganatok gyakorisága az elmúlt 20 évben megháromszorozódott Magyarországon! – írja a Szoljon.hu.

Nemzetközi felmérések igazolják, hogy míg a bőrgyógyász szakorvosok 75-90 %-os pontossággal ismerik fel a melanomát, addig más orvosok esetében ez általában 20-40 %, ezért mindenképpen bőrgyógyásznak kell megmutatni a gyanús anyajegyet. A felismerés valójában közelíti a 100 %-ot olyan értelemben, hogy az enyhén gyanús elváltozásokat is operálják, így gyakorlatilag elérhető, hogy minden melanomát időben kivegyenek. Az időben és szakszerűen eltávolított melanoma esetén a gyógyulási arány gyakorlatilag 100 %, egyébként viszont nagyon rosszak a kilátások.

A biztosan jóindulatú anyajegyet csak akkor távolítják el, ha esztétikailag zavaró, vagy ha sérülésnek kitett helyen van. Esztétikai okból akkor érdemes belevágni a műtétbe, ha a műtéti heg várhatóan kevésbé feltűnő, mint az anyajegy volt.

Ha valakinek sok vagy szabálytalan anyajegye van, évente ellenőriztetni kell. Kerülni kell a napégést. A szabálytalan anyajegyeket érdemes olyan fényvédővel bekenni a napozás előtt, amely UV-A és UV-B tartományban egyaránt véd és magas faktorszámú (30 felett). Ugyanakkor az időskori szemölcs teljesen ártalmatlan festékes elváltozás, mely a kor előrehaladtával nagy számban jelentkezhet.

Az anyajegytől és a melanomától való elkülönítés szakorvosi feladat. Nemcsak festékes, hanem más anyajegyek is lehetnek a bőrön, így például az éranyajegyek. Ezek nagyrészt ártalmatlan növedékek. Rosszindulatú daganatok előfordulhatnak a melanomán kívül is. Bár gyakoribbak, mint a melanoma, kevésbé veszélyesek. Ennek ellenére, ha folyamatosan növekvő daganatot vagy nem gyógyuló sebet észlelünk, mutassuk meg orvosnak. Ezek megoldása is elsősorban műtéti.

Melanoma gyanújelek: ha az anyajegyet gondolatban kettévágva a két fél nem azonos, vagy ha a felszíne szabálytalan. Ha az anyajegy széle szabálytalan, vagy a környezettől nem élesen határolódik el, színe egyenetlen, többféle árnyalatot mutat, valamint ha szélessége meghaladja az 5-6 milimétert.
Tévhit, hogy a növekvő, gyanús anyajegyet tilos műtéti úton eltávolítani. Valójában éppen a fordítottja igaz: a gyanús anyajegyet szakszerűen el kell távolítani. A tévhit alapja az, hogy Magyarországon a melanomás esetek nagy része későn kerül műtétre, így a látszat az, hogy fölösleges, vagy éppen káros volt a műtét.