• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Börtönbe a könnyelmű fertőzöttekkel?

Lapszemle Forrás: nol.hu

Akár a polgárok személyes szabadságának korlátozására is lehetőség van egy-egy járvány megfékezése érdekében.

Közismert, hogy léteznek olyan különleges járványügyi intézkedések, amelyekkel megpróbálják kordában tartani a HIV vírus továbbadását: így például szűrésre kötelezhetők azok, akik foglalkozásukból adódóan megfertőződhetnek, vagy vér-, anyatej-, illetve egyéb szerv- vagy szövetadományozók. Ezek az előírások azonban jóval kevésbé korlátozzák a fertőzöttek szabadságát, mint például a kötelező védőoltásokkal kapcsolatos magyarországi gyakorlat - írja a nol.hu.

Ebben az esetben ugyanis a személyi szabadsághoz fűződő jogot fölülírja az egészséghez való jog, hiszen az állam kötelezővé teszi a polgárai számára, hogy beadassák a védőoltásokat. A szülői ellenállás alig mérhető: pillanatnyilag nagyjából 50 olyan család él az országban, akik nem engedik beadni gyermekeiknek a védőoltást. Az oltást megtagadók elleni eljárások száma évről évre nő, igaz, a szülők jó része végül (olykor bírósági per után) meggyőzhető.

Az AIDS-betegség vírusának terjedését – a szakemberek és a hatóságok szerint – a hagyományos járványügyi eszköztár bevetésével, mint például karanténnal vagy bármilyen egyéb kényszerrel nem lehet megakadályozni, ezek ugyanis elriasztanák a szűréstől, illetve a betegség kezelésétől az érintetteket. Ebben az esetben a leghatékonyabb járványügyi intézkedés a fertőzötteket megnyerni az együttműködésnek.

Magyarországon jelenleg csaknem háromezer HIV-fertőzöttet tartanak nyilván a hatóságok, a nem ismert, azaz még nem diagnosztizált esetek számát ennek a háromszorosára becsülik. A kór terjedése az utóbbi években kissé fölgyorsult. S míg a nyolcvanas évek végétől zömmel a vírushordozóknál kezdték el a terápiát, mostanra mind többen már a betegség tüneteivel kerülnek az egészségügy látókörébe.

A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a HIV hazai terjedésének oka kettős. Elmúlt a félelem, hogy az AIDS egy halálos betegség, másrészt, akik mégis gondolnak erre, azok jobban félnek a kórral járó kirekesztettségtől, mint magától a betegségtől, ezért ha az illető tudja is, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozik (mert például gyakran váltogatja a szexuális partnereit, óvszer nélkül szeretkezik, meleg vagy intravénás droghasználó), mégsem megy el a szűrésre. Így a kór terjedésének pillanatnyilag a leghatásosabb eszköze az érintettek felelős magatartása. Vagyis ha valaki tudja magáról, hogy fertőzött, tudatosan óvja a partnereit - vonja le a következtetést a lap.

Legolvasottabb cikkeink