• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Börtönbe kerülhetnek az áldoktorok

Lapszemle 2019.12.13 Forrás: magyarnemzet.hu
Börtönbe kerülhetnek az áldoktorok

Akik nem végeztek orvosegyetemet sem, de orvosnak adják ki magukat, akár három évre is hűvösre kerülhetnek.

Sokféle módon ki lehet használni az emberi hiszékenységet, de ezek közül az egyik legetikátlanabb, amikor betegeket tévesztenek meg, tőlük csalnak ki komoly összegeket álorvosok, „parabolikus doktorok” és egyéb kóklerek. Kuruzslókat ugyan eddig is rendszeresen elítéltek bíróságok, mostantól azonban egy törvénymódosításnak köszönhetően a korábbinál hatékonyabban léphetnek fel ellenük a hatóságok - írta a Magyar Nemzet.

Minden évben tudomást szerez a nyomozó hatóság kuruzslással kapcsolatos esetekről, és ezek jelentős része vádemeléssel is végződik. Eddig két eset tartozott ide: ha valaki diploma nélkül vagy hivatásától eltiltása idején végez gyógyító tevékenységet. Néhány éve egy olyan férfit ítéltek el, aki éveken át dolgozott kórházi belgyógyászként és helyettes háziorvosként is az egyik vidéki városban hamis orvosi diplomával. Geréb Ágnesnek ugyan volt orvosi diplomája, ő azonban annak ellenére foglalkozott rendszeresen kismamákkal és vezetett le szüléseket, hogy a bíróság korábban három évre eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. Ezzel ő is elkövette a kuruzslás bűntettét.

Akár diplomával, de eltiltva, akár anélkül lépnek fel a kuruzslók, a közös bennük az, hogy az emberek jóindulatát, hiszékenységét, gyógyulásba vetett hitét használják ki, komoly pénzeket is kicsalva áldozataikból. Csakhogy az ilyen jellegű csalásokra specializálódottak köre jóval szélesebb annál, mint akiket eddig el lehetett ítélni ezért, az általuk okozott kárt pedig megbecsülni sem lehet. Nem véletlen, hogy orvosi, jogi, sőt akadémiai körökből is egyre többen szorgalmaztak az elmúlt években jogszabály-módosításokat a kuruzslókkal szembeni hatékonyabb és erőteljesebb fellépés érdekében.

Az Országgyűlés most erre a jogos társadalmi igényre válaszul a büntető törvénykönyvben (Btk.) kiterjesztette a kuruzslás vétségét. Ez azt jelenti, hogy a jövőben az ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen végzett jogosulatlan orvosi tevékenység mellett a jogosulatlanul végzett pszichoterápia és a nem konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások folytatása is egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. (Akik nem végeztek orvosegyetemet sem, de orvosnak adják ki magukat, akár három évre is hűvösre kerülhetnek.) Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink