• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Botrányos halottszállítás: rendelet és gyakorlat

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Akár egy negyed napig is ott fekhet a halott, ahol a tragédia történt.

Az utóbbi időben többször is előfordult idehaza közterületeken, hogy órákon keresztül feküdt egy holttest egy nejlonzacskó alatt. Megkérdeztük, miért van ez így, és mit lehetne tenni ellene. Megoldás volna, ám épp az illetékesek nem látnak okot a változtatásra - írta a hvg.hu.

Az ilyen eseteket szabályozó rendelet azt írja elő, hogy ha valaki természetes halállal hal meg, akkor a halottvizsgálatot a háziorvosnak kell elvégeznie, és a halál tényének megállapításától számítva hat órán belül, ha pedig ez közterületen, járművön történik, akkor soron kívül, négy órán belül el kell rendelnie a halottszállítást.

Egy budapesti háziorvos elmondta a hvg.hu-nak, hogy ha valaki összeesik az utcán, kihívják hozzá a mentőt. A kiérkező kollégák halálesetnél értesítik a háziorvost, neki kell kitöltenie a hatoldalas halotti bizonyítványt. A holttestnek két órán át mindenképpen ott kell feküdnie – mégpedig azért, mert előfordulhat, hogy tetszhalál történt, azaz megeshet, hogy a elhunyt felkel. Ennek esélye persze elenyésző. A háziorvos szerint jó lenne, ha rendesen, paravánnal kerítenék el a köztereken meghaltakat, de a mentőben csak hullazsáknak kell lennie, a háziorvos pedig nem tud a rendelőből paravánt hurcolni magával. Szerinte az önkormányzatoknak kellene erről gondoskodni, így, ha már a holttestnek ott kell lennie órákon át, legalább nem látnák a járókelők.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint ha nincs háziorvos, akkor az önkormányzat által kijelölt helyettese végzi el feladatot, valaki mindig kell legyen ott helyben. A MOK-ban ez a kérdés most nem téma, a szabályozás Éger szerint jó, más kérdés, hogy abból a gyakorlatban mi valósul meg.

Van, aki szerint a halottszállítók érkeznek lassan, ők a szűk keresztmetszet. Álláskereső portálokon sok halottszállítót keresnek, az egyik, embert kereső vállalkozó azt mondja, az általános munkaerőhiány náluk is jelentkezik. Félévente elmennek az emberek, nem bírják a 24 órás készenlétet, és persze magát a munkát. Úgy látja, a fővárosban még van elég halottszállító, de vidéken más a helyzet. A törvényi határidőket azonban mindenképp betartják.