Még egy átlagos keresetű család sem bírja anyagilag, ha valakinél érzékenységet vagy cukorbetegséget állapítanak meg.
„A termékek árain mélységesen fel vagyok háborodva. Ez olyan, mintha az ember választotta volna, hogy ilyen betegséget akar" – mondja az abcug.hu portálnak egy laktózérzékeny asszony.
Azoknak az embereknek, akik cukorbetegek, laktóz- vagy gluténérzékenyek sokkal nagyobb terhet jelent a mindennapi étkezés, mert a boltok polcain lévő mentes termékek árai a csillagos eget súrolják.
Nagy Eszter Anna dietetikus szerint az is hozzájárul a mentes termékek eget verő áraihoz, hogy az utóbbi pár évben divattá vált mentes élelmiszereket vásárolni. Azok is megveszik, akiknek nincs szükségük rá. A tévhittel ellentétben ezek a terméke egyáltalán nem egészségesebbek, mégis kihasználja ezt az iparág. Ennek lett a következménye, hogy átestünk ló túloldalára, és már külön edényeket is gyártanak a gluténérzékenyeknek. Ez az egész pedig félelemkeltésen alapszik. Az, aki nem veszi meg az olyan gyárak által előállított termékeket, ahol csak mentes élelmiszereket készítenek, növeli a kockázatát annak, hogy mégis kerüljön allergén az ételbe.
Egyelőre az országban csak kevés esetben vehető igénybe támogatás, ha valakinek valamilyen érzékenysége van. Az iskolákban két éve indult a menzarendelet, miszerint az oktatási intézmények kötelesek speciális étrendet biztosítani, ennek ellenére, sok iskolában és óvodában még mindig nincs erre lehetőség. Ha valaki érzékenységgel küzdő gyermeket nevel, akkor a gyermek 20 éves koráig emelt összegű családi pótlékot lehet igénybe venni, aminek összege 23 300 forint. Felnőttként csak a súlyos érzékenységgel küzdők vehetnék igénybe személyi adókedvezményt, ami a mindenkori minimálbér 5 százalékának felel meg, 5500 forintnak. Ez nagyjából az ötöde annak, amennyit egy érzékeny a hónapban elkölt speciális élelmiszerre. Ráadásul ezt csak azok vehetik igénybe, akiknek van munkájuk, a támogatásokból és segélyekből nem vonható le az 5 százalék.
A teljes cikk az abcug.hu portálon olvasható.