• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Brutális számok, átszervezés a kórházban

Lapszemle 2020.11.02 Forrás: boon.hu
Brutális számok, átszervezés a kórházban

Az intézmény egyetlenegy beteget sem bocsát el, akinek a sorsa, illetve az ellátása nem rendezett.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház a jelenleg rendelkezésére álló kapacitásainak a harminc százalékát tudja koronavírus-védekezésre fordítani, ez valamivel több, mint kilencszáz fekvőbetegágy. Jelenleg ezek körülbelül kétharmada az, amelyet használnak, ötszáz beteget látnak el, és megközelítőleg háromszáz munkatársuk dolgozik a koronavírus elleni védekezés területén. Átszervezések is zajlottak: felkészülve a betegszám további emelkedésére, megtörtént a Szent Ferenc Tagkórház kiürítése és a járványügyi ellátásra való felkészítése - mondta el Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója az Északnak adott interjúban, melyet a boon.hu is közölt.

Hány lélegeztetőgépe van a megyei kórháznak? Van-e tartalékban lélegeztetőgép? Van-e lehetőség arra, hogy ha szükség van rá, akkor kapjon még az intézmény gépeket? Hányan vannak jelenleg lélegeztetőgépen a megyei kórházban?

A Csabai kapui telephelyünkön kialakított intenzív osztályon negyven beteg ellátását és lélegeztetését tudjuk biztosítani, a terheltség természetesen változik, de jelenleg nyolcvan százalék körül ingadozik. Valamennyi szükséges orvostechnikai eszközzel rendelkezünk a betegek ellátásához, és éppen most egyeztetünk az intenzív osztály kapacitásainak növeléséről.

Hányan haltak meg Covid–19-cel összefüggésben a megyei kórházban a tavaszi első hullámban? Hányan eddig a második hullámban?

Halálozási adatokról elsősorban kegyeleti okokból engedje meg, hogy számszerűen ne nyilatkozzak. A kórházunk ellátását jellemző halálozási adatok arányosan szinkronban vannak az országos mutatókkal.

Milyen a korosztályi összetétele a megbetegedetteknek? Van-e kirívó eset, például túl fiatal vagy más előzetes betegsége nem volt, de mégis megbetegedett, esetleg elhalálozott?

A megbetegedettek korosztályi összetétele rendkívül heterogén. Míg a tavaszi járványhullám esetén főként középkorú és idős állampolgárok esetén észleltünk megbetegedést, a második hullámban tapasztalatunk szerint 18 és 70 év között szinte egyenletessé vált. Egyértelmű tény azonban, hogy a koronavírus súlyos tüneteket és betegséget elsősorban az idős, illetve a súlyos társbetegséggel rendelkező embertársaink esetében okoz. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink