• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Brutálisan elszoktunk az emberektől, meglesz a böjtje

Lapszemle 2021.10.07 Forrás: Pénzcentrum
Brutálisan elszoktunk az emberektől, meglesz a böjtje

A magányos emberek agya más, kisebb az amigdala, amely az agyunkban az érzelmekért, félelemért felelős központ.

A hosszas izoláció a személyes kapcsolatainkra is kihatott, olyan nem várt módon is, hogy most sokan érezzük kellemetlennek a társas programokat, tömeges rendezvényeket. Van megoldás, hogy visszaszokjunk a régi kerékvágásba? - teszi fel a kérdést a Pénzcentrum

Tényleg újra kell tanulnunk azt, hogy hogyan legyünk szociálisak? Ezt a kérdést teszi fel a BBC is, ahol hosszasan taglalják az izoláció mellékhatásait. Bizonyítottan az elmúlt időszakban rengeteg embernél jelentkezett a szociális szorongásos zavar, sőt az álmainkat is megzavarta a karantén. Az, hogy társas lények vagyunk, kicsit a háttérbe szorult, azonban a szakértők azt mondják, van remény, ugyanis a szociális kapcsolatainkhoz való viszony gyorsan újratanulható, regenerálódik ez a készség.

A karantén és a hosszas magány az agyunkra is nagyban kihat. Kutatások azt bizonyítják, hogy a magányos emberek agya más, kisebb az amigdala, amely az agyunkban az érzelmekért, félelemért felelős központ. A túl sok magányosan töltött idő a hormonszintet is rosszul érinti, ezáltal depresszióhoz is vezethet ez az állapot. Azok, akik izolációban élnek, hajlamosabbak a negativitásra, paranoiára.

Ezen kívül a hosszú izoláció a memóriánkra, és a verbális képességeinkre is negatívan hathat. Ha sokáig csak pár bizonyos emberrel beszélgetünk, gyorsan elfelejthetjük azt, hogyan kell más szociális közegben kommunikálni.

A diákoknál az agy még fejlődik, ez az időszak pedig nagyon fontos az iskoláskorúaknál, hiszen a gyerekek szociális készségekre tesznek szert társaik körében. A hosszú izoláció ebben a korban szociális fóbiák kialakulásához vezethet - mondta Daniela Rivera, a santiagoi Mayor Egyetem biológusa, aki kiemelte, hogy különösen nagy figyelmet kell szentelni az iskoláskorú diákokra, őket ugyanis a pandémia alatti karantén még erősebben érintette.Hozzátette, hogy a karantén és izoláció által kiváltott memóriazavarok regenerálódásához évek szükségesek, mellékhatásként pedig rengeteg embernek lehet gondja hiperaktivitással, szorongással, irritáltsággal.

Azonban nem csak agyunk érintett. Pszichológusok jelentései alapján tudhatjuk, hogy rengeteg felnőtt kezdett el szorongani szociális helyzetektől, ez pedig különösen nagy hatással van azokra, akik egyébként is szociális szorongási zavarral küszködnek.