• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Búcsú a gerincferdüléstől?

Lapszemle Forrás: BAMA

Különleges implantátumot ültettek be a gyermek gerince mellé a pécsi ortopédiai klinikán.

Különleges műtétre került sor tegnap a pécsi Mozgásszervi Sebészeti Intézet Ortopédiai Klinikáján: egy kilencéves, kárpátaljai kislány gerincét tették rendbe egy, Magyarországon még egyedülállónak mondható eljárással. A pécsi klinikumon mindig is igyekeztünk a korral haladni, s a legmodernebb eszközöket használni. Most mind a beavatkozás, mind a felhasznált implantátum különleges, hiszen ilyet hazánkban nem alkalmazott még senki – nyilatkozta dr. Than Péter tanszékvezető – olvasható a bama.hu portálján.

Az operáció (amelyet az Országos Egészségpénztár finanszíroz, és 4-5 millió forintba kerül) során egy különleges implantátumot tettek a kislány gerince mellé – ráadásul mivel a deformáció már a mellkast is átalakította, az operációban egy mellkas-specialista is részt vett.

A magyar származású kislány esete azért is különleges, mert a gerincferdülés általában serdülőkorban szokott jelentkezni – ő viszont csak kilenc éves, vagyis azok a hagyományos gyógymódok, amelyek mondjuk egy tizenöt évesnél működnek, nála szóba sem jöhetnek, hiszen egy növésben lévő emberről beszélünk.

Amennyiben a műtét után, a rehabilitáció során is minden rendben lesz, a most még egy deformált felsőtestű kislány olyan lesz, mint a többi hozzá hasonló korú gyermek – húzta alá dr. Than Péter.

A gerincferdülés a kislány esetében olyan súlyos volt, hogy az már a légzését és a szívműködését is befolyásolta, keringési rendellenességekkel is számolni kellett – fűzte hozzá Than Péter, aki elmondta azt is, az implantátum igen jelentős mértékben korrigálja a beteg gerincet, ráadásul kisebb a műtéti megterhelés is, amely szintén nem elhanyagolható tényező egy ilyen fiatal szervezet esetében.

A mintegy négyórás műtétet dr. Tunyogi-Csapó Miklós végezte, aki a beavatkozás kapcsán elmondta, a történet nem ér véget akkor, amikor a beteg távozik a kórházból. Nagyjából tizenöt, tizenhat éves koráig, azaz addig, amíg növésben van, kell majd negyedévente, félévente kontrollra járnia, ráadásul a növekedésével párhuzamosan újabb operációkra is szükség lesz, hiszen a teleszkópos szerkezetet folyamatosan a magasságához kell állítani. Ez az implantátum egyetlen hátránya – előnye viszont, hogy – és ez most valóban nem csak egy szólam – a kislány teljes értékű életet élhet – tette hozzá dr. Tunyogi-Csapó Miklós.

Az, hogy egyáltalán sor kerülhetett a keddi műtétre, nagy mértékben egy amerikai alapítványnak köszönhető, amely – nem is annyira meglepő módon – magyar gyökerekkel rendelkezik – emeli ki a portál.