Miért nem terjesztik ki az óvodákra, illetve - ha lehetőség adódik rá - a felső tagozatra?
Jelentős előrelépést hoz az iskolai étkeztetés egészségesebbé tételében a Fazekas Sándor vezette Vidékfejlesztési Minisztérium júniusi rendelete, amelynek lényege, hogy az új tanévtől az iskolai gyümölcsprogram keretében az alsó tagozatos általános iskolások már nem csak almát, hanem számos más friss zöldségfélét, gyümölcsöt kapnak majd tízóraira. A tanulók elé hetente legfeljebb négy adag friss gyümölcs vagy zöldség kerül majd az iskolában, tanévenként legalább 16, legfeljebb 24 héten keresztül.
Az őszi időszakban alma, körte, szilva, barack, illetve paradicsom, paprika, karalábé, sárgarépa, valamint 100 százalékos gyümölcslé kerülhet az asztalra az uzsonna mellé. A sárgarépát és a karalábét pucolva, daraboltan, fogyasztásra készen kell majd szállítani. Télen és tavasszal ennél kicsivel szűkebb a kínálat.
A tárca az alma darabjáért 40-60 forint, a körtéért, nektarinért 75 forint, míg egy pohár gyümölcslé beszerzésére 100 forint támogatást ad. A minisztérium célja a gyermekek étkezési szokásainak megváltoztatása és az elhízás elleni küzdelem, valamint az ezekkel összefüggésben kialakuló betegségek megelőzése. A megkérdezett pedagógusok és szülők kivétel nélkül üdvözlik a program kiszélesítését, többen ugyanakkor sérelmezik, hogy miért nem terjesztik ki azt az óvodákra, illetve - ha lehetőség adódik rá - a felső tagozatra. Különösen fontos lenne a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás az óvodások számára, hiszen ez elengedhetetlen a kicsik fejlődéshez. Egy három-négy éves gyerek ízlését még lehet formálni, később azonban ez egyre nehezebb feladat lesz.
A szakember szerint is nagyon fontos, hogy már az óvodában egészséges ételeket kapjanak a gyerekek, ha ugyanis nem szokjál meg, később egyre nehezebb lesz elfogadtatni velük ezeket az ételeket. Egyszerűbb lenne feltételül szabni az étkeztetést végző cégeknek, hogy minden nap kerüljön a gyerekek asztalára zöldség és gyümölcs, ám ez nagymértékű áremelkedést generálna, amit sem a szülők pénztárcája, sem a szociálisan rászoruló gyerekek ebédjét álló önkormányzatok nem bírnának el.
- Tény, hogy a gyerekeknek minden nap kellene zöldséget enniük, ám az étkezési költségnorma olyan alacsony, hogy az nem teszi lehetővé ennek biztosítását - jelentette ki Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. A szakember szerint szintén a spórolás az oka annak, hogy az étkeztetést végző cégek jó része nem állít össze speciális étrendet az óvodásoknak és az iskolásoknak. Ugyanazt az ételsort kapja a hároméves, mint a kamasz vagy a közeli nyugdíjasotthon lakója, csak a mennyiségben van eltérés, így fordulhat elő, hogy egy óvodás a számára ajánlott sómennyiség többszörösét fogyasztja el ebédre.
Csordás Ágnes leszögezte: arra lehet ösztönözni a cégeket, hogy például több főzeléket főzzenek, ám arra nem kötelezhetők, hogy minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget szállítsanak, ez ugyanis nagyon megdrágítaná a menzát. A védőnő szerint nagyon fontos, hogy már az óvodában egészséges étkezésre neveljék a gyerekeket, a családok jelentős része ugyanis a mai napig rendkívül vitaminszegényen, zsírban gazdagon étkezik, zöldségek, gyümölcsök szinte egyáltalán nem kerülnek az asztalra.