• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Büntetést megelőző szerelés, szorosan Gina és társai nyomában

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Mennyi idő alatt lehet egy városban dizájnerdrogot szerezni? Amíg az autó ideér.

Kovács Gergely terápiás szakember válasza arra figyelmeztet, a kábítószer elleni küzdelem örök. Hite szerint a büntetés helyett a megelőzés a célravezetőbb. A Kaposvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) ősszel megválasztott új elnökét a város minap elkészült 2013-2018-as drogstratégiájáról kérdeztük. Ugyanis a korábbi, hét évig hatályos dokumentum napokon belül lejár. Pontosságát és aktualitását persze hamarabb is elveszíthette, hiszen a drogfronton a helyzet is folyamatosan változik. A kínálat mágnesként vonzódik a kereslethez: ami vélhetően múlhatatlan, csak a mértéke nem mindegy, s az, hogy jobbára emiatt a fiatalság van veszélyben – olvasható a sonline.hu portálján.

Elég csak a jogszabályokat néhány vegyület megváltoztatásával kijátszó dizájnerdrog-terjesztőkre gondolni, akiket talán valamelyest megfogott a C-lista. A pszichoaktív anyagok felsorolásán jelenleg 48 alapvegyület szerepel, miután a múlt hónapban kormányrendelet néggyel bővítette a kört.

Kovács Gergely új elnök új lendülettel, új elnökséggel állt munkába a somogyi drogambulanciát és a szenvedélybetegek nappali ellátóját működtető INDIT közalapítvány terápiás munkatársaként. A város önkormányzata mindenben támogatja a fontos feladatot ellátó szervezetet, s Nagy Levente ifjúsági referenst delegálta alelnöknek a KEF-be, ahol a SzocioNet szenvedélybetegek ellátását vezető koordinátora, Baloghné Rajz Andrea kapta a titkári feladatot. Érvényes Nemzeti Drogstratégia jelenleg nem segíti a kábítószerprobléma visszaszorítására vállalkozó munkáját. A 2010-ben átdolgozott nyolc évre tervező dokumentumot sok kritika érte, mondván, nem alkalmas a helyzet kezelésére, s új anyag még nem készült. A kaposvári fórum ennek ellenére saját szakmai tapasztalatával megalkotta a sarokpontokat.

Szemléletváltást szeretnénk, és kábítószer elleni küzdelem helyett – emelte ki Kovács Gergely – a probléma kezelésére szeretnénk figyelni, a harc helyett ugyanis a prevenciót tartjuk célravezetőnek. A megelőzésben hiszek, és a tájékoztatásban. Ott kell lennünk a diákoknál az információkkal, őszintén beszélnünk kell velük, ha segítségre van szükségük, mert a családok sajnos egyre kevésbé tudják betölteni ezt a szerepet. Ha valaki tiszta, akkor az absztinencia a felépülés felé vezető első lépcső csak. Életmódváltás nélkül semmit sem tettünk. A család nem ugyanazt az embert kapja vissza egy eredményes változás után, és ez a természetes.

A kábítószer a társadalmi jelenlétéhez és a probléma súlyához képest sajnoss sok helyütt tabutéma – vélekedett Kovács Gergely. Pedig látni kell, hogy betegségről, szenvedélybetegségről beszélünk, aminek csak az egyik lehetősége a drog. A játék, a vásárlás, de még a munka is lehet szenvedély, az alkoholról nem is beszélve. A szembenézést a szakember szerint az iskolákban kell kezdeni, hiszen a probléma számos oktatási intézményben jelen van, ha az érintett iskola nem is beszél, és a nyilvánosság nem is tud róla. Az ifjúságvédelmi felelősökkel szoros a kapcsolatuk, ezt építik tovább, hogy a Spice, a Gina, a mefedron, a metamfetamin jelenléről legyenek ismeretei a fiataloknak.