• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

C betűvel különböztetik meg a nem fizető betegeket

Lapszemle 2020.11.18 Forrás: telex.hu
C betűvel különböztetik meg a nem fizető betegeket

Könnyen előfordul, hogy a műtéti sorrendet a szakmai szempontok helyett az operáló orvosok lobbiereje dönti el.

Az egyik magyar egyetemi klinika szülészetén a kórlapokon C betűvel jelölik meg azokat a betegeket, akiknek nincs választott orvosuk, azaz feltehetően egyik orvosnak sem fizettek magánúton az ellátásért – derül ki a Telex birtokába került kórlapokból. Bár a doktor választása nem tiltott Magyarországon, orvosokkal beszélve kiderül: az ártatlannak tűnő megkülönböztetésnek az lehet az eredménye, hogy nem ugyanazt az ellátást kapja a magánban fizetős és a „C” – a communis szóra utalva a „közös, közönséges” – beteg, pedig mindannyian a tb-rendszeren belül érkeznek a kórházba - írja a telex.hu.

Semmitmondó, szokványos rubrikának tűnik a kórházakban használt, amúgy bárki által megrendelhető Szülészeti Kórlap nevű nyomtatványon bal oldalt alul a “kezelőorvosa (szülésznője)” feliratú téglalap. Már csak azért is, mert a magyar jogszabályok, és a gyakorlat szerint is választható kezelőorvos akkor, amikor valaki szül. Ez az ártatlan rubrika azonban a magyar egészségügyet egy hálapénzzel, megkülönböztetésekkel terhelt rendszer felé vitte el - ez derült ki legalábbis orvosokkal folytatott háttérbeszélgetéseinkből.

...

Egyik orvos forrásunk azt mondta, korábban előfordult, hogy a hálapénzes betegekhez a kórlapra nem az orvos neve, hanem egy S-betű került, ami "a saját beteget" jelentette, mintha a többi beteg nem volna a kórház saját betege. Egy másik forrásunk arról számolt be, hogy egy másik kórházban a “nem fizetős beteg” kórlapjának aljára egy nullát írnak, és a kórházi köznyelv ott ezeket a betegeket "krumplisnak" nevezi. 

...

De miért baj mindez? Például azért, mert ezek alapján a gyakorlatban könnyen előfordul, hogy a “C-s” betegekkel nem bánnak ugyanúgy, mint a többiekkel, holott mindannyian ugyanabba a tb-s ellátásba érkeznek.

Egy orvos forrásunk arról beszélt, hogy a klinikán hagyományos szülések, szülészeti műtétek, császármetszések mellett nőgyógyászati beavatkozásokat is végeznek, például mióma-, ciszta-, méheltávolító operációkat, vagy éppen komoly onkológiai nagyműtéteket. A klinikán előfordul, hogy elsőként a fizető betegekkel rendelkező professzorok, orvosok végzik el a műtéteket, ezután következnek csak a többiek. Előfordult, hogy az egyik nap elején könnyű rutinműtéteket hajtottak végre, és csak ezután következtek a “C-s” betegek, akiken bonyolult és kimerítő onkológiai operációt is végre kellett hajtani, mondta forrásunk. Vagyis könnyen előfordul, hogy a műtéti sorrendet a szakmai szempontok helyett az operáló orvosok lobbiereje dönti el.

További részletek a cikkben.

Kép: telex.hu.

Legolvasottabb cikkeink