• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

C-vitamin titok: ezt jobb, ha tudjuk

Lapszemle 2022.10.15 Forrás: Pénzcentrum
C-vitamin titok: ezt jobb, ha tudjuk

A gyógyszereket szigorúan ellenőrzi az OGYÉI, az étrend-kiegészítők közül pedig érdemes a jól ismert és megbízható gyártókét keresni.

Már kezdetét vette a forró italporok szezonja a patikákban. Az ősz eleji megbetegedésekre, illetve ezek megelőzéseként már javában elkezdték szedni a magyarok a vitaminokat is, sokan pedig most töltik fel a házi patika készleteit télire. Azonban sokan nem tudják, hogy bizonyos C-vitamin készítmények szedése felesleges, vagy egyenesen pénzkidobás. Érnek valamit a filléres étrendkiegészítők? Feleslegesen vesszük a méregdrága márkás C-vitaminokat? Tényleg szükség van 1000 miligramra egy tablettában? - veti fel a kérdést a Pénzcentrum

A pénzkidobás ott kezdődik, hogy sokan több C-vitamint visznek be eleve étkezéssel és étrend-kiegészítők útján, mint szükséges lenne. A C-vitamin felső beviteli szintje (UL) 2000 mg naponta, ez alatt van a még tolerálható mennyiség, viszont ennél nagyobb tartós bevitel már felesleges, ráadásul fokozza a vesekő kialakulási esélyét. A felnőttek számára javasolt referencia beviteli érték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) javaslata szerint 80 mg, míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlásban kissé magasabb, férfiak számára 110 mg, nők számára 95 mg (szoptatás alatt több). A magyar lakosság átlagos C-vitamin-fogyasztását tekintve a nőké eléri az ajánlott mennyiséget, a férfiaké viszont nem éri el a 110 mg-ot.

Az OGYÉI adatbázisában szereplők 24 470 étrend-kiegészítő közül 6962 tartalmazhat C-vitamint, melyből 2738 nevében szerepel konkrétan a "C-vitamin" kifejezés. 

Így betegség esetén könnyen megtörténhet például, hogy már a napközben elfogyasztott italporok tartalmazzák a kellő mennyiségű C-vitamint, de sokan még külön tablettaként is szedik mellé. Vagy multivitamin mellé még bevesznek betegségmegelőzés céljából külön is "egy kis C-vitamint", teljesen feleslegesen. Ezért érdemes akár megelőzés, akár gyógyulás céljából szedett készítmények esetén végignézni, milyen készítmény mennyi hatóanyagot tartalmaz.

Általánosságban elmondható, hogy a gyógyszerek minőségét a hatóságok sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az étrend-kiegészítőkét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének jó minőségű C-vitamin étrend-kiegészítő készítmények a piacon. A gyógyszerkészítményeket mindenképpen tudjuk ajánlani, az étrend-kiegészítők közül pedig érdemes a jól ismert és megbízható gyártókat keresni - tájékoztatta lapunkat a szakember, és hozzátette: lehetőleg kerüljük az ismeretlen forrásból származó, gyanúsan olcsó készítményeket. Tehát nem az számít, hogy gyógyszernek vagy étrend-kiegészítőnek minősül-e egy-egy készítmény, hanem hogy minőségi termék legyen és megbízható gyártótól származzon.

További részletek a Pénzcentrum cikkében.