• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Cafeteria-fronton pozitív változás jöhet

Lapszemle Forrás: Napi.hu

A munkaadó eldöntheti, hogy az általa utalt összeg a tagok egyéni számlájára kerüljön-e vagy a célzott szolgáltatásra elkülönített közös számlára.

Alkalmazhatóvá válhat az az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakra vonatkozó szabály, amelyet tavaly fogadott el az országgyűlés, s amely lehetővé tette a munkáltatók számára, hogy célzott szolgáltatásokat biztosítsanak alkalmazottaiknak. A javaslat lehetővé teszi egy külön jogcím alkalmazását is – írja a napi.hu portálja.

Az akkori javaslat szerint a munkáltató nemcsak úgy támogathatja a munkavállalókat, hogy a pénztárakba tagdíjat fizet számukra, hanem úgy is, hogy külön forrást képezve lehetőséget biztosít bizonyos nem pénzbeni támogatásokra. Ezt a szabályt azonban eddig a gyakorlatban megvalósíthatatlanná tette, hogy az erre a célra befizetett összeget nem lehetett dedikáltan nyilvántartani A szabályozás szerint a befizetett tagdíj a tagok számlájára kerül, s máshová nem. Ezt a problémát oldja fel egy a parlament előtt lévő módosító. A javaslat lehetővé teszi egy külön jogcím alkalmazását is, vagyis a munkaadó eldöntheti, hogy az általa utalt összeg a tagok egyéni számlájára kerüljön-e vagy a célzott szolgáltatásra elkülönített közös számlára.

A gyakorlatban ez a juttatás számos lehetőséget rejthet magában. A jogszabály szerint az adott szolgáltatásokról a pénztár és a munkaadó állapodik meg − erre nézve semmilyen példálózó felsorolást nem tartalmaz a jogszabály −, vagyis csak a tárgyaláson múlik, mit tudnak kialkudni, nyilván a pénztár nyújtotta egyéb szolgáltatások azért mérvadóak. Az egyértelmű, hogy az egészségpénztárak könnyedén képezhetnek ilyen célzott szolgáltatási kört, hiszen az adott iparág, szektor számára releváns és fontos szűrések, kezelések, gyógyszerek, készítmények könnyen meghatározhatók – emeli ki a portál.

Talán még az önsegélyező pénztárak is meg tudnak határozni valamilyen célzott szolgáltatást, például a gyerekes vagy épp gyerekvállalás előtt álló munkavállalókat segítendő. Itt már kreatívabbnak kell lenni, s valószínűleg csak a felelős vállalatok gondolkodnak el a lehetőségeken – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink