• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Célellenőrzésekre számíthatnak a gyógyszertárak

Lapszemle Forrás: pharmaonline.hu

AZ e-recepttel az eddig is zárt magyar gyógyszerellátási láncot még zártabbá tesszük.

Változik a tisztigyógyszerészet ellenőrzési módszere, a jövőben inkább a célzott vizsgálatokra kívánnak fókuszálni. Mit jelent ez a gyakorlatban? - tette fel a kérdést a Pharmaonline.hu dr. Mike Lászlónak, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tavaly ősszel kinevezett új országos tiszti főgyógyszerészének.

– Szeretnénk, ha idővel az ellenőrzések 70 százaléka célvizsgálat lenne, amikor egy-egy konkrét területre fókuszálunk. Például a gyógyszerkiadási gyakorlatra, a készletkezelés rendjére, a magisztrális készítményekhez szükséges feltételek meglétére, illetve ehhez kapcsolódóan a mintavételezésre, annak vizsgálatára, hogy az adott készítmény minősége és mennyisége megfelel-e az előírtaknak. Bár lényeges az építészeti, illetve a tárgyi feltételek megléte is, a fentiekkel kapcsolatos esetleges kifogások mégsem annyira súlyosak, mint a gyógyszerkiadási szabályok be nem tartása – amelyet jogszabály rögzít. Vagyis, vényköteles gyógyszer nem adható ki recept nélkül, vagy ha igen, akkor annak meghatározott norma szerint kell történnie.

Csak a közforgalmú gyógyszertárak számíthatnak a tisztigyógyszerészek szúrópróbaszerű megjelenésére vagy az intézményi szektor is?
– Természetesen a kórházakban is ellenőrizzük a speciális szaktevékenységeket: az onkológiai készítmények helyben történő elkészítését, a gyógyszerosztást, a betegágy melletti tanácsadást, az intézeti gyógyszertárak közötti készletáthelyezést, a tételes elszámolást, az egyedi importot, a klinikai gyógyszervizsgálatokat, az indikáción túli – off label – gyógyszerelést, illetve a kórházi köteléken belül működő, vényforgalmat lebonyolító gyógyszertárakat is – hogy csak néhányat említsek. A múlt esztendőben egyébként az OGYÉI átfogó vizsgálatot tartott a teljes kórházi szektorban, 105 intézményi gyógyszertárat világítottunk át, a beérkezett információk feldolgozása jelenleg is zajlik. A második félévben pedig itt is megkezdődnek majd a célellenőrzések. Szürkekereskedelem, e-recept és egyebek a teljes cikkben